Чудодейният сок от нар
Антиоксидантната мощ на нара е три пъти по-голяма от тази на чая
Нарът е новата звезда сред плодовете! Дори се смята, че Ева всъщност е подала нар на Адам, а не ябълка. От хилядолетия насам народите от Средния Изток и Южна Америка го използват срещу различни болежки.
Защо е на мода?
Защото след като през 90-години беше разкрит благотворният му ефект срещу хипертонията и рака на простата, днес все повече се говори за невероятните му антиоксидантни свойства.
Над 260 лабораторни изследвания в Европа доказват също ползата от нара срещу ревматизъм, грипни вируси и холестерол, както и за сърдечносъдовата дейност /стимулира кръвообращението/ и мозъчната активност. Неговият антиестрогенен и антиандрогенен ефект го прави възможно оръжие срещу хормонозависимите ракови заболявания /на млечната жлеза, кожата, белите дробове, дебелото черво и кръвта/.
Легендата го определя и като афродизиак - неговите зърна са символ на живот и плодовитост.
Какво съдържа?
Главно комбинация от полифеноли като антоцианин и танин, които успешно се преборват с остаряването на клетките и възпалителните процеси. Специално внимание заслужава и антигрипното вещество пуникалагин. Елаговата киселина с подчертано противораково действие тук е в много по-голямо количество, отколкото в другите плодове. В естественото съчетаване на всички тези ценни съставки /към които спадат още витамин С и калий/ е голямата сила на нара.
Плод или сок - кое е по-добре?
Плодът е много приятен и освежаващ, но за да си набавим нужното количество полифеноли, трябва да консумираме големи количества. По-добре е да се пие сок - в една чаша /250 мл/ се съдържат 500 мг полифеноли. За такова количество трябва да бъдат изцедени 2-3 плода. Големият плюс е в това, че при изцеждането на сока се отделят и антиоксидантите, съдържащи се в бялата част, която не се консумира с плода.
Може ли да лекува рак?
В никакъв случай. Доказана е обаче превантивната му роля. Освен това при диагностицирано онкологично заболяване сокът от нар може да подсили ефекта на химиотерапията или радиотерапията, както и да ограничи нежеланите последици от тях.
Добре ли се усвояват антиоксидантите на сока от нар от организма?
Да, ако не е имало прекалено затопляне по време на получаването му, ако не е стоял на въздух и при добре функционираща чревна флора. Нужна е обща добра хигиена на храненето, като понякога е добре да се взимат пробиотици за нормализиране на чревната дейност. Сокът от нар трябва да се пие между храненията, особено ако те съдържат животински протеини, възпрепятстващи усвояването на полифенолите.
Подходящ ли е за деца?
Разбира се, въпреки че те се нуждаят в по-малка степен от антиоксиданти и противовъзпалителни молекули. Добре е децата да свикват и с други вкусове, освен този на портокаловия сок. Сокът от нар е не така сладък и не вреди на зъбната плака.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КОРИ НАР 50 г БИЛКИ КАРМЕН
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Как да си направим сок от нар без сокоизтисквачка
- Нар – хранителна стойност, полезни свойства и противопоказания
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- 9 причини, поради които да пием чай от кори на нар
- Сладко от нар с лимон
- Как най-лесно да си отгледаме лековития нар в домашни условия?
- При стомашно разстройство пийте сок от нар
- Полезни свойства на цинк
- Нар
- Новата виагра - сок от нар
Коментари към Чудодейният сок от нар