Начало Здравна медиа Любопитно Екология Шампоаните и парфюмите също замърсяват въздуха

Шампоаните и парфюмите също замърсяват въздуха

Шампоаните и парфюмите също замърсяват въздуха - изображение

В голямо проучване, направено от правителствени и университетски учени, излезе информация, че освен автомобилите продуктите за лична хигиена, бои, почистващи средства за закрити помещения и други химически агенти също допринасят за замърсяването на атмосферата.

"С течение на времето транспортният сектор става все по-чист, когато става дума за емисии от замърсители на въздуха", казва Брайън Макдоналд от Университета в Колорадо и от Националната океанска и атмосферна администрация.

Изследването се фокусира върху клас химически продукти, които отделят летливи органични съединения - минерални вещества на основата на петрол, които могат да допринесат за образуване на озон или за опасност от замърсяване с фини частици в атмосферата.

Проучване установило, че приносът на тези химикали за състоянието на въздуха е значително подценен и е слабо представен в оценяването на източниците на замърсяване. Тези вещества се намират в много видове потребителски и промишлени продукти. Става дума за пестициди, печатарски мастила, почистващи препарати и продукти за лична хигиена – парфюми, шампоани и др., които са ключови източници на атмосферно замърсяване. Един пример за това кои продукти са релевантни е, ако те имат миризма.

Изследването е дело на 20-ина учени от множество институции и университети в Канада и САЩ. Техните констатации не означават автоматично, че веществата са опасни за дишане на закрито. Проучването не анализира този въпрос, а по-скоро набляга на това, че те си взаимодействат със слънчевата светлина и други вещества и се подлагат на различни химични реакции, които допринасят за замърсяването на въздуха на открито.

И все пак не бива да се преувеличават резултатите от изследването, защото „уравняването на използването на битови продукти със замърсяването на въздуха е нереалистично преувеличаване на рисковете“, казва Брайън Сансони, вицепрезидент на индустриална компания за почистване.

Но учени са на мнение, че това проучване е обхванало вещества, които в предишни са били подценени или пренебрегнати. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи до каква степен летливите химически продукти като източници на летливи органични съединения допринасят за образуването на фини частици в атмосферата – най-опасната форма на замърсяване на въздуха.

Обикновено се мисли за замърсяването на въздуха като за външен проблем, но това проучване показва, че ситуацията е по-сложна.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: uknlaworta.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиАнкетиНормативни актовеАлт. медицинаЛеченияПроизводители