Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Яденето на зелени листни зеленчуци през бременността предпазва бебето от астма

Яденето на зелени листни зеленчуци през бременността предпазва бебето от астма

Яденето на зелени листни зеленчуци през бременността предпазва бебето от астма  - изображение

Бъдещите майки могат да защитят децата си от астма, ако ядат в големи количества зелени зеленчуци, твърди проучване. Условието е през първите три месеца от бременността те редовно да присъстват в менюто им, след това почти няма ефект.

Бебетата, родени от майки, които често са се хранели с броколи, зеле, спанак или кейл, са застрашени двойно по-малко от заболяването.

Екип от Националния изследователски институт за детско здраве и развитие в Токио проследил 310 бебета, чиито майки попълвали периодично въпросници относно начина им на хранене преди раждането. След навършването на 2-годишна възраст, всяко едно от децата било проверено за симптоми на астма.

Резултатите показали, че при децата, чиито майки са яли много зелени листни зеленчуци, вероятността да имат хрипове е 52% по-малко в сравнение с момчетата и момичетата, чиито майки са се хранели с по-малко от полезните продукти.

Тези доказателства сочат, че жените могат да бъдат ключов фактор дали болестта ще се развие или не при собственото им потомство. Освен това има и други проучвания, които насочват към различен причинител на астма. Учени от университета „Куин Мери“ в Лондон установили, че бебетата са два пъти по-застрашени от заболяването, ако майките им са яли големи количества захар, докато са били бременни. При тях честотата от алергична астма вследствие цветен прашец, прах или котки се повишава със 101%, когато достигнат 7-годишна възраст. Специалистите са на мнение, че захарта предизвиква възпаление в белите дробове в момент, когато те все още не са се развили.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: politiko.al

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХрани и ястияРецептиИсторияЗдравни съветиДиетиНовиниХранене при...Алт. медицинаБотаникаВидеоЗдравни проблемиОрганизацииСнимкиСпециалистиКлинични пътекиЛеченияСпорт