Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Ядките подобряват качеството и количеството на сперматозоидите

Ядките подобряват качеството и количеството на сперматозоидите

Ядките подобряват качеството и количеството на сперматозоидите - изображение

Включването на ядките в редовната диета значително подобрява качеството и функцията на сперматозоидите. Такива са изводите от направено рандомизирано проучване, което измерва конвенционалните параметри на спермата и молекулярните промени в 14-седмичен период на изследване.

Проучването е направено на фона на общия спад в качеството и количеството на човешката сперма, приписван на замърсяването, тютюнопушенето и диетите в западен стил в индустриализираните държави. Участниците в изследването, проведено от Отдела за човешко хранене в университета „Ровира и Виргили“ в Реус, Испания, имали значителни подобрения в броя на сперматозоидите, жизнеността, морфологията и подвижността им. Резултатите са в съответствие с други проучвания, които установили полезността на храни, съдържащи омега-3, антиоксиданти, фолиева киселина, витамин С, Е, селен и цинк, за състоянието на спермата. Ядките са плътни храни, в които има много от тези вещества.

В изследването участвали 119 здрави, млади мъже между 18- и 35-годишна възраст. Една част от тях консумирали в продължение на 14 седмици обичайната си диета в западен стил, която била допълнена с 60 г дневно бадеми, лешници и орехи. Останалите приемали същата храна без ядките. В последвалия анализ учените отчели не само параметрите на сперматозоидите (зададени от СЗО), но и промените в молекулярни фактори, в това число и фрагментацията на спермалната ДНК.

Резултатите показали подобрения с 16 на сто в броя на мъжките полови клетки, 4 на сто в жизнеспособността им, 6 на сто в подвижността и 1 на сто в морфологията им. И четирите параметъра са свързани с мъжката плодовитост. Също така мъжете, консумирали ядките, показали значително намаляване на нивата на фрагментация на спермалната ДНК, а този фактор е свързан пък с безплодието.

Изследователите правят уточнението, че все пак в проучването участвали здрави, млади мъже, в репродуктивна възраст, така че изводите от него едва ли важат за общото население. Въпреки това здравословното хранене с ключов елемент ядки доказано оказва своето влияние върху качеството на спермата на господата.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: healthline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЛайфстайлНовиниФизиологияТестовеСнимкиЛеченияИзследванияХрани и ястияЗдравни съветиВидеоБотаникаСъставкиХранене при...