Яйцата с все повече витамин D и по-малко холестерол
Яйцата вече съдържат по-малко холестерол и повече витамин D, отколкото преди 10 години, съобщи агенция БТА, като цитира в-к Dayly Mail.
Причината яйцата да променят състава си и да станат по-полезни, е че храната на кокошките вече е различна. От 90-те години на миналия век костното брашно вече е забранено и в птицефермите използват смес от пшеница, царевица и високопротеинови съставки.
Американско изследване установи, че яйцата съдържат тези дни 13% по-малко холестерол и 64% повече витамин D в сравнение с преди 10 години. Британско изследване пък показа, че средно голямо яйце съдържа около 100 мг холестерол. Това е една трета от препоръчваното дневно количество.
През 2009 г. канадски учени установиха, че яйцата помагат за понижаване на кръвното налягане, защото при усвояването им се произвеждат протеини, които наподобяват действието на АСЕ инхибиторите, припомня actualno.com.
Учени от университета на Съри доказаха, че яйцата помагат за отслабване. С високото си съдържание на протеини те по-дълго осигуряват чувство за ситост. Освен това, от участвалите в изследването доброволци, получавали по 2 яйца на ден 12 седмици, никой не бил с висок холестерол в края на изследването.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Левурда, Див чесън
- Висок холестерол
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Храни, които понижават холестерола
- Изследване на триглицериди и холестерол
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Яйце на фазан
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
Коментари към Яйцата с все повече витамин D и по-малко холестерол