Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... 3-часовият работен ден е по-пълноценен от 8-часовият

3-часовият работен ден е по-пълноценен от 8-часовият

3-часовият работен ден е по-пълноценен от 8-часовият - изображение

Тричасовият работен ден и по-точно 2 ч. и 53 мин. са по-пълноценни и достатъчни от 8-часовият работен ден, твърдят експерти по психология на труда.

Проучване, извършено през 2016 г. с участието на 1989 офис служители от Великобритания, показва, че хората са работоспособни най-много 3 часа през целия ден. Толкова е времето за концентрация на работното място. През останалото време служителите прекарват в четене на новини, извънслужебни разговори, ядене, сърфиране из социалните мрежи, почивки за кафе и цигари, както и в търсенето на друга работа.

Отбелязана е и тенденцията, че в края на работния ден хората са най-разконцентрирани и допускат най-много грешки.

К. Андерс Ериксон, експерт по темата за изграждане на професионални умения, уточнява, че принуждаването към повече работа за повече време, в което те не могат да бъдат концентрирани, биха довели до придобиването на лоши навици. Установено е, че служителите са съсредоточени и ангажирани няколко часа, през които търсят одобрение и след това спират. Ериксон пояснява, че мозъкът има ограничено количество когнитивни ресурси, които да посвети за сериозна творческа изява и то в определен период от деня. Той посочва, че дори експертите не прекарват цял ден в усъвършенстване на своите знания и работа.

Когато служителите са изтласкани извън границите на своята продуктивност, то те се намират под потенциален риск за формирането на лоши навици, които постепенно да обземат и голяма част от продуктивните часове за работа, отбелязва Ериксон.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Pymex

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОрганизацииЛюбопитноСоциални грижиСпортЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиАнкетиСнимкиНовиниТестовеФизиологияАлт. медицинаНормативни актовеИсторияЛечения