Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... 4 храни, които не трябва да се измиват преди готвене

4 храни, които не трябва да се измиват преди готвене

4 храни, които не трябва да се измиват преди готвене - изображение

Всяка храна обикновено се измива преди готвене или консумиране. Това е заложено като правило за поддържането на добро здраве. Малко хора обаче знаят, че съществуват храни, които не бива да се измиват преди готвене, защото това носи повече вреда, отколкото полза. Почистването с вода на някои храни води до разпространението на бактерии, както и други негативни последици, твърдят експерти.

Ето 4 храни, които не трябва да се измиват преди готвене:

Яйца

Обикновено черупките на яйцата се покриват със специална субстанция, за да се предпазят от замърсяване с бактерии. Ако се измият яйцата преди употреба, водата ще унищожи тази защита.

Месо – пилешко, свинско, телешко, говеждо, агнешко.

Бактериите по суровото месо, особено пилешкото, са изключително опасни за здравето на човек. Според повечето хора измиването на месото преди готвене е първа стъпка към решението на проблема с бактериите, но всъщност това не е съвсем така. При измиване водата способства за разпространението на бактериите по ръцете, съда и мивката.

Специалистите съветват да се използва салфетка за избърсването на сока от повърхността на месото. Желателно е да се измият ръцете с препарат. Месото трябва да се обработва на висока температура. За пилешкото, а понякога за агнешкото и говеждото, е нужна смяна на водата и повторно варене.

Гъби

Гъбите не трябва да се държат накиснати дълго време под вода, защото попиват доста бързо и това води до загубата на еластичност и бързо разваляне. Желателно е само да се изплакнат преди готвене и да се изсушат с хартиена кърпа.

Паста

В старанието си да консумират чисти продукти, някои хора мият дори пастата. Това обаче не е препоръчително, защото миенето на тестените изделия събаря нишестето, което спомага за по-доброто и ефективно абсорбиране на соса. Според редица известни готвачи по света измиването на тестените продукти трябва да се впише като забранено.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Toplist.vn

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИсторияЛайфстайлЛеченияИзследванияХранене при...ФизиологияСоциални грижиКлинични пътекиСнимкиБотаникаАнкетиРецептиСпортДиетиПсихологияОрганизацииИнтервютаНормативни актовеСтатистически проучванияАлт. медицинаЗаведенияПроизводители