Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт 5 причини за нарушаване обмяната на веществата, които ни пречат да отслабнем

5 причини за нарушаване обмяната на веществата, които ни пречат да отслабнем

5 причини за нарушаване обмяната на веществата, които ни пречат да отслабнем - изображение

Отслабването като мисия невъзможна може да се дължи на различни импулси, които да забавят обмяната на веществата. Съществуват 5 причини на метаболизма, от които зависи скоростта на изгаряне на мазнини в организма и ефикасността на определената диета.

1. Пропускане приема на храна.
Не е здравословно да се пропуска закуската, обяда или вечерята. Това е особено важно за сутрешната храна. Пропускането на порциона забавя метаболизма, организмът преминава в полугладен режим и започва да изразходва от запаса от различни калории. Под този запас се има предвид мазния слой под кожата. Отделно пропуска на храна засилва усещането на глад и риска от преяждане. Специалистите съветват човек да не пропуска хранене дори и на определена диета. Важно е балансираното и съобразено консумиране на храна, често и по малко.

2. Калориите се явяват главна задача.
Само по себе си количеството калории не са единствена причина за отказа от различни продукти. Необходимо е да се прилага балансирано и здравословно хранене, а да не се занимава човек изцяло с математика, изчисления и крайни лишения. Организма се нуждае от разнообразна храна и витамини и не трябва да се лишава драстично. Това може да повлияе на имунната, нервната система и психиката.

3. Изгаряне на мазнина и едновременно с това изграждане на мускули.
Дори човек да се придържа към най-строгия режим на тренировки за изгаряне на мазнина и едновременно с това да се стреми да изгражда мускулна маса е практически изключително трудно, дори невъзможно според някои специалисти. При професионалните спортисти и културисти съществуват две фази – наддаване на тегло или неговото отстраняване, когато под слоя мазнина се извайва красиво, релефно тяло. Нужно е човек да се съсредоточи върху едното.

4. Анализ на кръвта само за баланса на хормоните на метаболизма.
Анализ на кръвта се прави не само за диагностика на заболявания. Фактори като гладуване и загубата на енергия могат да бъдат показателни за метаболична хормонална активност. Хормоните играят много важна роля и не са за подценяване. Пълната кръвна картина и разчета от специалисти ще определи конкретното състояние на човек и неговия бъдещ хранителен и дневен режим.

5. Сравняване дейността на метаболизма с други хора.
На всеки човек метаболизма работи различно. При повечето хора с наднормено тегло се отбелязва хормонален дисбаланс, който е причина да не могат да се наситят на храната. Затова е нужно да се определи за всеки поотделно каква да бъде диетата, по колко е нужно да консумира като количество, какво време да отделя за тренировки и на кои части на тялото да се наблегне.

Снимка: The Stir - CafeMom

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлтернативна медицинаДиетиСнимкиЛюбопитноСпортЛайфстайлХранене при...Клинични пътекиМедицински изследванияНовиниСпециалистиБотаникаЗаведенияЛеченияИсторияТестовеПсихологияРецептиКалкулаториПроизводители