Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... 7 мита в стоматологията, за които е време да забравим

7 мита в стоматологията, за които е време да забравим

7 мита в стоматологията, за които е време да забравим - изображение

Няма област в медицината, за която да не съществуват митове. Стоматологията не прави изключение. И независимо колко е напреднала науката, хората продължават да вярват в митовете и дори да се съобразяват с тях. „А така грешат, при това много“, категоричен е стоматологът к.м.н. Владимир Ордовски-Танаевски, който развенчава едни от най-популярните стоматологични митове.

Мит 1: Ако изядете една ябълка вечерта, няма нужда да миете зъбите си преди лягане 

Красив мит, но ябълката не е в състояние да замести четката за зъби. Захарта, която съдържа плодът, променя киселинно-базовия баланс на слюнката и създава идеални условия за възпроизводството на бактерии. Дори когато бактериите са неутрални, те намират хранителна среда и могат да унищожат една от най-здравите тъкани в човешкото тяло – зъбния емайл. 

Когато си хапнете сладка ябълка точно преди сън, рискувате най-много. След като заспите, слюнката ви ще е намаляла значително, а тя е първата ви защита срещу кариеса. 

Мит 2: Рентгеновите апарати в стоматологията са опасни за здравето

Днес е възможно да се използват най-сигурните диагностични и терапевтични методи и за първи път в историята на денталната медицина пациентите избират технологиите заедно със своя стоматолог. Добре е да припомня, че може да се получи точен образ от 2 до 4 зъба само за няколко секунди.
Излъчените от апарата дози са толкова минимални, че не могат да повлияят на здравето ви. Установеният стандарт за година при извършване на превантивна медицинска радиология и научни изследвания на практически здрави хора е 1mSv. А за пациент с дентални проблеми за еднократно изследване става дума за дози, които са десетки пъти по-малки. При снимка, която показва всички зъби наведнъж, дозата не надвишава 0,06 mSv, а ако става дума за моментна снимка нивата са още по-ниски – от 0,001 до 0,008 mSv

Мит 3: Избелването на зъбите е изключително болезнено, много е бавно, а като цяло е вредно

Избелването е химичен процес на окисляване, в резултат на който под влияние на кислорода органичните вещества се разлагат на въглероден диоксид и вода. По време на този процес органичните вещества се окисляват до междинни продукти, които са много по-светли от оригинала. След избелването задължително трябва да има повторна терапия или зъбите да бъдат „нахранени“ с препарати, съдържащи аморфен калциев фосфат.

Когато всичко е осъществено професионално, не може да има вреда за зъбите. Що се отнася до въпроса за продължителността, съществува нов метод, при който процедурата отнема между 30 и 60 минути, което означава, че спокойно може да я реализирате по време на обедната си почивка.

Новите технологии правят избелването приемливо и за хората с изключително чувствителни зъби. Усещането за болка е резултат от дехидратацията на зъбите и изчезва в рамките на 72 часа.

стоматолог

Мит 4: Ако предстои поставянето на металокерамична коронка, зъбът трябва да се депулпира

Всъщност, това не е необходимо. Живият зъб под коронката е много по-устойчив при дъвчене и е в състояние да служи дълго, докато депулпираният (умъртвеният) е наистина крайна мярка.

Преди години се смяташе, че отстраняването на зъбната пулпа при протезиране, е необходимо при всички случаи. Сега възможностите за стоматологична микроскопия и цялостното оборудване, което притежават зъболекарите, повишиха качеството на диагностицирането и възстановяването на зъбите до изключително високо ниво. Единствено стоматологът може да реши, дали е необходимо нервът да бъде премахнат.

Индикациите, че зъбът трябва да се лекува преди поставянето на протеза са, когато има дълбоко кариесно унищожаване на корени и тъкани, неправилно положение на зъба, някои индивидуални особености в структурата, недостатъчна височина на коронката и наличието на пулпит и пародонтит.

Мит 5: Не ходете при зъболекар, ако зъбите не ви болят

Ранните стадии на заболяване са почти безболезнени и признаците могат да бъдат открити единствено от стоматолог. Именно в този първоначален стадий лечението е по-бързо, по-щадящо и финансово по-евтино. Всички болести на зъбите имат прогресивен характер, което означава, че кариесът няма да стане по-малък, а ще се увеличи.

Затова зъболекарите по света искат пациентите да ги посещават поне два пъти годишно.

Мит 6: Ако след измиването на зъбите усетите чувство на свежест в устата, това означава, че сте ги почистили добре

Това е заблуда. Доказателството за правилната хигиена на устната кухина е липсата на плака. Проверката се извършва както визуално, така и с помощта на специални таблетки, които я откриват.

Върху зъба не бива да има мека плака, меките тъкани, които го обграждат трябва да са бледорозови, плътни и да не кървят.

Мит 7: Нормално е венците да кървят, когато си миете зъбите и ги триете силно с четката

Кървенето на венците е симптом на стоматологично заболяване или на признак на лоша хигиена, която от своя страна също води до болест. Когато това се случи, просто посетете вашия стоматолог и изберете правилните продукти и методи за почистване на зъбите.

Така бързо ще решите проблема и ще избегнете страховития и широко разпространен, за съжаление, пародонтит.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: medportal.ru

Снимка: ordovskiy.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортПсихологияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиИсторияНовиниСпециалистиЗаведенияПроизводителиИзследванияНормативни актовеОрганизацииАлт. медицинаБотаника