8 билки и подправки, които са безценни за здравето
Билките и подправките са фантастичен начин за добавяне на аромат и цвят към всякакви ястия или напитки, независимо дали са сладки или пикантни. Освен че придава благоухание на храната, всяка от тях притежава и свой собствен набор от свойства, укрепващи здравето.
Още от древността човечеството използва билки и подправки срещу най-различни заболявания. Лечебните им свойства, упоменати в редица научни трудове от древността, са били известни още преди хиляди години в земите на Асирия, Египет, Индия и Китай. Дори съществуват сведения за тяхната употреба по българските земи, като Тракия е смятана за най-богатия район на лечебни растения. Един от първите български източници, които разкриват практиките на билколечение в Първото българско царство, е произведението „Шестоднев“ на средновековния книжовник Йоан Екзарх.
В наши дни много хора продължават да се доверяват на лечебните свойства на редица билки и подправки, а фармацевтични компании ги включват в направата на разнообразни медикаменти.
Билки и подправки с изумителна полза за здравето
От намаляване на кръвното налягане до отслабване - вижте за какво помагат 8 от най-разпространените и обичани билки и подправки.
1. Розмарин
Ароматната билка розмарин подпомага мозъчната функция заради съдържащите се в нея витамини и минерали (A, B2, B6, C), желязо, магнезий, фосфор, цинк, калий. Това твърдение е потвърдено с доказателства, според които лечебното растение засилва паметта и концентрацията, благодарение на съединение, наречено 1,8-цинеол. Освен това богатата на антиоксиданти билка може да предотврати увреждането на клетките.
2. Градински чай
Градинският чай е със силен аромат, поради което обикновено се използва в малки количества. Въпреки това той е добър източник на различни хранителни вещества и съединения, които понижават холестерола, а антиоксидантите, съдържащи се в него, разбиват мастните отлагания, натрупани в артериите. Като допълнение към лечебните свойства на градинския чай, екстрактът от листата понижава кръвната захар и подобрява чувствителността към инсулин.
3. Кориандър
Кориандърът е изключително добра храна за поддържане на здрава храносмилателна система, тъй като насърчава функциите на черния дроб и движението на червата. Едногодишното растение, което се ползва широко като подправка, е подходящо и за хора с диабет, защото ефективно понижава нивата на кръвната захар. И не на последно място, кориандърът притежава противовъзпалителни свойства, което го прави добро алтернативно лечение за възпалителни заболявания като артрит.
4. Риган
Много хора използват ригана в кухнята. Но вкусовите му качества не са единствените ползи, които могат да се извлекат от известната билка.
Риганът е почитан като символ на щастието още от древните римляни и гърци. В него се съдържа голямо количество витамини А, С, Е и К, както и фолиева киселина, желязо, калий, калций и магнезий. Нека не забравяме и високото съдържание на фитохимикали, които са от огромна полза за здравето.
5. Мащерка
Мащерката е сред най-популярните билки у нас. И това не е случайно. Ароматната билка укрепва костите и е богата на витамин К, манган и калций. Мащерката съдържа и тимол – специфичен антимикробен агент, който успешно се бори с различни патогенни микроорганизми, като например бактерии, вируси, гъбички, паразити. Високото съдържание на антиоксиданти пък подпомага за пречистването на тялото от свободните радикали.
6. Магданоз
Магданозът съдържа специален флаваноид, наречен мирицетин, който подпомага регулирането на нивата на кръвната захар. Подправката допринася също за намаляване на инсулиновата резистентност и притежава противовъзпалително действие. Също така магданозът е богат на апигенин, за който много проучвания показват, че намалява риска от развитие на тумори и ракови клетки.
7. Мента
Освен ароматна подправка, ментата е и безценна в грижата за здравето. Тя помага да се изхвърли излишната задържана течност в организма, а освен това влияе добре срещу стомашни болки. Високото съдържание на желязо в ментата стимулира производството на червени кръвни клетки и увеличава нивата на хемоглобин в човешкото тяло, което предотвратява развитието на анемия.
8. Босилек
Растението босилек е известно с лечебните си свойства и се използва от незапомнени времена както в кулинарията, така и в алтернативната медицина. Босилекът е много ефективен за сваляне на висока температура, благодарение на антибактериалните си свойства. Също така влияе добре на сърцето и поддържа кръвното налягане в нормални граници. Високото съдържание на есенциални масла, антиоксиданти и други хранителни вещества го правят изключително полезен за здравето в много аспекти.
healthline.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Древни билкови средства за предизвикване на аборт
- Лечебните билки в България по азбучен ред
- И билките имат странични ефекти
- Отглеждане на розмарин
- Отглеждане на авокадо
- Билки по време на бременност
- Каталог на билки и лечебни растения
- Отглеждане на лимон
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Калоферче
Коментари към 8 билки и подправки, които са безценни за здравето