Как организмът ви възприема подправките? - тест
1. Колко черен пипер приемате на ден?
А. 1-2 щипки..............................2
Б. Повече от две щипки...........3
В. По-малко от една щипка или не добавям изобщо.......................1
2. Какви количества сол добавяте в готовата храна:1) половин лъжичка дневно; 2) по-малко от половин лъжичка дневно; 3) не добавям; 4) зависи от храната?
А. Отговор №1..........................3
Б. Отговор №2 или №4.............2
В. Отговор №3...........................1
3. Ползвате ли бульони и други овкусяващи прахове при готвене: 1) зависи какво готвя; 2) винаги слагам; 3) никога не ползвам подобни овкусители?
А. Отговор №1..........................2
Б. Отговор №2...........................3
В. Отговор №3...........................1
4. Предпочитате супите и салатите да са по-кисели, отколкото другите хора са свикнали?
А. Вярно.....................................3
Б. Не е вярно..............................1
В. Не мога да преценя...............2
5. Получавате ли болки в корема след прием на люто?
А. Често.....................................3
Б. Рядко......................................2
В. Не............................................1
6. Кои от следните екзотични подправки ползвате поне веднъж седмично: 1) шафран; 2) индийско орехче; 3) анасон; 4) кориандър; 5) карамфил; 6) кимион?
А. Всичките...............................3
Б. Отговор №6...........................1
В. До четири от отговорите между №1 и №5..............................2
7. Получавате киселини от: 1) всякакви храни; 2) от люти храни, алкохол или от ястия, приготвени с некачествени продукти; 3) не получавам киселини от никакви храни?
А. Отговор №1..........................3
Б. Отговор №2...........................2
В. Отговор №3...........................1
8. Какво облекчава болките и неприятните усещания от киселините ви:
А. Нищо, чакам да отминат.....3
Б. Определени медикаменти..2
В. Не мога да преценя...............1
9. Налагало ли ви се е да се лекувате от язва, гастрит или дуоденит?
А. Преди време.........................2
Б. В момента..............................3
В. Никога не ми се е налагало.1
10. Боледували ли сте от някое от изброените: хроничен улцерозен колит, синдром на раздразнено черво, дивертикулоза на червата?
А. Отдавна.................................2
Б. Наскоро.................................3
В. Не............................................1
11. Прекарали ли сте в последните месеци хепатит?
А. Да............................................3
Б. Не............................................1
В. Не знам..................................2
12. Имате ли проблеми с високо кръвно налягане?
А. От време на време................2
Б. Постоянно.............................3
В. Почти никога........................1
13. Случва ли се да се променя вкусът ви до такава степен, че обичайни подправки и миризми да ви дразнят необичайно силно?
А. Имало е такива моменти в миналото.......................................2
Б. Случва се и напоследък.......3
В. Не ми се е случвало никога.1
14. От какви бъбречни заболявания сте боледували в последните години?
А. Пиелонефрит.......................3
Б. Гломерулонефрит...............2
В. Не съм боледувал(а)............1
15. Можете ли да замените пипера, лютото, острите подправки с по-малко дразнещите билки като мента, целина, мащерка, магданоз, копър, джоджен, дафинов лист?
А. Не знам..................................2
Б. По-скоро не...........................3
В. Да............................................1
16. Получавате ли някои от следните алергични симптоми след хранене, без да можете да установите причината: 1) подуване на езика или устните; 2) подуване на цялото лице; 3) задух?
А. Един от изброените.............2
Б. Два или всички от изброените.....................................................3
В. Нито един от изброените....1
Резултати:
До 16 т. Подправките не биха ви навредили, ако продължавате да ги ползвате все така умерено. Ако започнат да ви дразнят, дори и в по-малки количества, вероятно нещо не е наред с бъбреците ви или с черния дроб.
От 15 до 30 т. Няма да е лошо да намалите солта, лютото, киселото, както и черния пипер. Все пак това не трябва да става за сметка на увеличаване на олиото или други мастни продукти. Ограничете съставните подправки, както и полуфабрикатите като цяло. Ако имате 2 или 3 точки на последния въпрос, може би сте алергични към някоя подправка. Избягвайте екзотични неща в храната си.
От 31 до 40 т. Добре е да преминете към по-неутрални подправки. Ползвайте някои от сладките билки, изброени във въпрос №15. Избягвайте изкуствените подсладители и овкусители.
Над 41 т. Категорично трябва да спрете с пипера - и с черния, и с червения, поне за известно време. Сведете солта до минимум. Ползвайте заместители. Избягвайте оцета. Опитайте да готвите без мазнина, а салатите консумирайте с минимални количества зехтин. Ако някои от изброените по-горе симптоми продължават и след тази своеобразна диета, обърнете се към личния си лекар. Проследете кръвното си налягане и холестерола.
Д-р Веселин Тенев
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОЛИ ВКУСНО 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
СОЛ КАЛИЕВА ЛЕКА 500 г ПЪТ КЪМ ЗДРАВЕ
КАЛИЙ + МАГНЕЗИЙ ефервесцентни таблетки * 20 БИОФАР
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ОТ ПРЕЩИП И ЖЪЛТУГА 10 мл.
СПИРУЛИНА ПРЪЧИЦИ 90 г ALPHYCA
НовСИЙСТАРС КРИСТАЛНИ МИНЕРАЛНИ СОЛИ С ХВОЙНА 100 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Какво лекува английската сол
- Полов акт при жената
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Калоферче
- Полезни и вредни видове сол
- Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
- Солеви разтвори
- Натурални заместители на солта
- Карамфилово дърво, Карамфил подправка
- Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода
Коментари към Как организмът ви възприема подправките? - тест