Начало Здравна медиа Научни публикации Да поговорим за Паркинсон и за деменцията

Да поговорим за Паркинсон и за деменцията

Да поговорим за Паркинсон и за деменцията - изображение

Деменцията е една от последиците при болестта на Паркинсон, за която все още не се говори достатъчно. Обикновено Паркинсон се асоциира с моторните симптоми, най-разпознаваемият от които е треморът (треперене на торса, ръцете, краката, главата). Когнитивните нарушения, свързани с Паркинсон, са втората най-голяма група разстройства, произхождащи от болестта и най-вече етапа, когато тя напредне и засегне мозъчната кора. Именно сред тях се нарежда и деменцията. Според различни изследвания между 50 и 80 процента от хората с паркинсонова болест в даден момент развиват дементни състояния, като при някои от тях могат да минат повече от десет години, преди симптомите на деменцията да се проявят.

Едно от последните дългогодишни проучвания, изследващо връзката между болестта на Паркинсон и деменцията, е на учени от гериатрично-психиатричния отдел в Норвежката централна болница. Те са наблюдавали 129 пациента, които не са имали дементни прояви, когато са се присъединили към изследването. Резултатите сочат, че през годините всички участници в проучването губят част от своите когнитивни умения, но тези процеси са по-ускорени при хората с деменция. Четири години след старта на изследването, 49 пациенти вече са били диагностицирани с деменция, а в края на осмата година при едва 36 деменция не се открива. Наблюдението е проведено сред хора на около 73-годишна възраст, диагностицирани с Паркинсон средно от 16 години.

При пациентите, при които се откриват дементни прояви, резултатите от различни когнитивни тестове бележат спад средно с 2,3 пункта на година, като според изследователите процентът на спад е близък на този при пациентите с болестта на Алцхаймер. Особено силно е влошаването на интелектуалните умения през първите четири години от появата на деменция.

Фактори като напреднала възраст, поява на халюцинации, както и силно обостряне на по-характерните моторни симптоми като скованост и нарушена походка, могат да предхождат деменцията при пациенти с Паркинсон. Според някои изследвания по-предразположени към нея са мъжете.

Основните симптоми на деменцията при Паркинсон са свързани с нарушения в мисловния процес и уменията за разсъждаване. Наблюдават се промени в паметта, концентрацията и преценката. Болните започват да изпиват и затруднения с тълкуването на визуална информация, реагират по-бавно на въпроси. Спада и себеоценката – често стават притеснителни. При част от пациентите се наблюдава също повишена раздразнителност и тревожност, като тези проблеми могат да прераснат в депресия, психози и други. Нарушената реч и проблемите със съня са също част от това състояние.

Няма конкретен медицински тест, който да потвърждава когнитивния спад или деменция при болестта на Паркинсон. Най-точният начин за засичането му е чрез невропсихологично изследване и различни тестове за проверка на интелектуалните умения.

Препоръчително е, ако Вие самият сте диагностициран с Паркинсон и усещате симптомите на деменция, да започнете да си водите дневник, в който да записвате това, което изпитвате. Обърнете внимание при появата на симптомите, колко дълго траят те и дали лекарството, което приемате, е помогнало и споделете всичко това с Вашия лекар. Ако се грижите за човек с болестта на Паркинсон, също направете дневник за него – описвайте симптомите, които той споделя с Вас, колко често се случват, както и всяка друга полезна информация. Предоставяйки тези данни на лекаря, той ще може по-лесно да прецени доколко симптомите са свързани с деменция, произхождаща от болестта на Паркинсон, или евентуално се дължат на друго, съпътстващо заболяване.

Като цяло болестта на Паркинсон повлиява на ритъма на живот както на болния, така и на неговите близки. Когато Паркинсон бъде съчетан с деменция, вниманието към болния трябва да бъде засилено. Някои медикаменти, особено тези, прилагани за лечение на симптомите на деменция, могат да направят паркинсониците по-малко бдителни и затова са нужни по-сериозни грижи.

Важно е изборът на терапия при Паркинсон да бъде съобразен с наличието на съпътстващи заболявания.

Тази статия е част от информационната кампания: "Живот с Паркинсон"

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПУБЛИКАЦИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА

ПУБЛИКАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиНаучни публикацииНовиниИнтервютаЛюбопитноХранене при...СнимкиВидеоИсторияСпортЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияПсихологияКлинични пътекиБотаника