Начало Здравна медиа Научни публикации Медикаменти за контрол на двигателните симптоми на болестта Паркинсон

Медикаменти за контрол на двигателните симптоми на болестта Паркинсон

Медикаменти за контрол на двигателните симптоми на болестта Паркинсон - изображение

Медикаментозната терапия е основната терапия, която се използва за контрол на двигателните (моторни) симптоми на паркинсоновата болест.Ето и основните медикаменти:

Леводопа

Леводопа може да се използва във всички стадии на паркинсоновата болест, но понякога има странични ефекти, които ескалират с времето (по-вероятно е да се проявят при увеличаване на дозата). След известно време леводопа може да започне да не действа така, както се очаква, и както е действала до момента. Когато това се случи, лекуващият лекар може да промени дозата, лекарствената форма или начина на въвеждане на медикамента. Приемането на други антипаркинсонови лекарства с леводопа може да помогне да бъде по-ефективна за лечението на симптомите на Паркинсон.

Освен таблетки, други лекарствени форми на леводопа са:

Капсули/таблетки с контролирано или удължено освобождаване

Капсулите/таблетките с контролирано или удължено освобождаване позволяват на леводопа да се освобождава в организма бавно и постепенно, а не наведнъж. С тях пациентът може по-рядко да изпитва странични ефекти. Тази форма позволява прием преди лягане, за да се намали сковаността през нощта.

Диспергиращи се таблетки

Диспергиращата се таблетка се смесва с малко количество вода, за да се получи напитка. Тя започва да действа по-бързо, тъй като не е необходимо да се разгради в стомаха, за да освободи активното вещество, и може да се използва при затруднения с поглъщането на таблетки или капсули. Действието ? продължава кратко, но е подходяща за фазите на замръзване или при сутрешна скованост след събуждане. При твърде чест прием обаче, може да се проявят странични ефекти, като неволеви движения.

Интестинален гел (дуодопа)

Тази опция е подходяща за хора, чиито симптоми не могат да се контролират с по-разпространените лекарствени форми. Медикаментът отделя активното си вещество непрекъснато, през хирургично поставена сонда, директно в тънките черва.

Пациент, на който е предписана тази форма на леводопа, е по-малко вероятно да има странични ефекти като неволеви движения. Може също така периодите на „изключване“ (off) да са по-малко. Интестиналният гел помага за контролиране на симптомите през нощта и може да се използва при хора, които се хранят изкуствено чрез сонда, защото имат затруднения с преглъщането.

Допаминови агонисти
Тези лекарствени препарати могат да бъдат предписвани самостоятелно или заедно с леводопа или други медикаменти, за да им помогнат да действат по-ефективно. Могат да се предписват във всеки стадий на заболяването. Освен стандартните таблетки и капсули, има и лекарствени форми с удължено освобождаване, които се приемат не толкова често, но имат по-продължително действие в организма.

Съществуват допаминови агонисти и в следните други лекарствени форми:

Пластир за кожа
Подходящ е за хора, които се затрудняват с поглъщане на таблетки, а също и за онези, които имат проблем с повишено слюноотделяне и гастрит (възпаление на лигавицата на стомаха). Чрез тази форма могат да се намалят стомашните неразположения.

Инжекция или инфузия (апоморфин)
Апоморфин се въвежда с инжекция или инфузия посредством портативна помпа. Той е най-силният известен допаминов агонист. Обикновено се оставя за по-напредналите фази на заболяването, ако болният има внезапни и непредсказуеми промени в симптомите, които не се овладяват с други лекарства. Въпреки името, медикаментът не съдържа морфин. Това лекарство обаче не е подходящо за прием от всеки паркинсоник. Затова, преди да го изпишат, в болницата ще направят тест, за да проверят дали би могъл да помогне.

Възможно е да се наложи да се правят инжекции апоморфин в интервала между приемите на обичайните таблетки. За целта може да се използва готова за употреба, предварително напълнена писалка, която действа в рамките на 10 минути и е незаменимо спешно средство при нужда. Много е полезна при внезапно настъпил период на изключване (off).

Инхибитори на моноаминооксидаза тип В (МАО-В-инхибитори)

Тези медикаменти понякога се използват самостоятелно за лечение на ранен Паркинсон, или в комбинация с леводопа или друго лекарствено средство за лечение на късен Паркинсон. Съществуват и под формата на таблетка, разтваряща се в устата, която е подходящо да се използва, ако болният има проблеми с преглъщането.

Инхибитори на ензима катехол-O-метил трансфераза (COMT)
В късните стадии на паркинсоновата болест, инхибиторите на ензима катехол-O-метил трансфераза се използват заедно с леводопа, за да ? осигурят по-равномерно действие.

Антагонист на глутаматните рецептори

Той се използва най-вече в комбинация с друг антипаркинсонов препарат и действа върху тремора и скованите мускули.

Антихолинергични средства
Антихолинергичните средства не се използват много често за лечението на паркинсоновата болест, но понякога се прилагат за облекчаване на тремора и стегнатите мускули.

Спазване на графика за прием на лекарствата

Независимо от вида на медикамента, който е избран за лечение, много е важно той да бъде приеман навреме и всеки път, както е предписано. Ако болният приема няколко лекарства едновременно, воденето на дневник, в който да си записва кое лекарство кога е приел, може да бъде много полезно.

Тази статия е част от информационната кампания: "Живот с Паркинсон"

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПУБЛИКАЦИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА

ПУБЛИКАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...Научни публикацииНовиниИнтервютаЛюбопитноСнимкиЗдравни проблемиИсторияВидеоСпортЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияПсихологияКлинични пътекиБотаника