Начало Здравна медиа Научни публикации Херпесът и неговото лечение

Херпесът и неговото лечение

Херпесът и неговото лечение - изображение

Иван Узунов, магистър-фармацевт

Всеки организъм съдържа вируси на херпеса. При едни хора херпес се развива, при други – не. Това зависи от активността на имунната система. Когато последната е потисната, вирусът се активизира и се появява херпес. Стресовите ситуации, бактериалните инфекции, простудата, състоянията, свързани с имунна потиснатост, са факторите, активиращи херпесния вирус.

Херпесът най-често се появява по устните и по гениталите. По-особен е т.н. „херпес-зостер“. При херпес по устната последната набъбва, появява се мехурче, което впоследствие се спуква, мястото става болезнено, човек става напрегнат и нервен. Херпес може да се появи и на входа на ноздрите. Наподобява малка раничка, която е болезнена. Дразни пациента, което го кара често да пипа херпеса, все едно че иска да го отчопли. При херпес в носа абсолютно се забранява пипането му. Опасно е, че вирусът може да достигне кръвно-мозъчната бариера и макар и много рядко да предизвика менинго-енцефалит. Херпесът на устната и в носа се лекува с мазане с ацикловир (зовиракс). Добър ефект даваха пастите индекстол и универтан. За съжаление те вече не се произвеждат.

При херпес на устните препоръчвам смученето на таблети от имуномодулатора есберитокс и витамин „C“. Вътрешно може да се включи цикловир или изопринозин. Покойната баба Ванга препоръчва при херпес да се прилага мехлем, съдържащ ремантадин, йодова тинктура, ланолин и вазелин. Аналогична е клиничната картина при херпеса по гениталите. При него терапията също се осъществява с мехлема зовиракс. Практиката показва, че по-добър е терапевтичния ефект на мехлем, съдържащ ремантадин, цинков окис, талк, глицерин и варова вода. Разбърква се преди употреба и се нанася само на местата, където е херпеса на много тънък слой. Здравата лигавица я изсушава.

Херпес зостер е херпес, който се развива когато не боледувал възрастен пациент от шарката варицела се срещне с вируса на цитираната шарка. Получава се възпаление на периферен нерв, най-често в областта на гръдния кош. Най-опасно е когато този херпес е локализиран в областта на лицето (опасност от менингит). За радост такава локализация е рядка. В началото се наблюдават групички от пъпчици, които се пукат, сърбят и постепено се увеличават. Впоследствие се появява болка, която понякога е толкова силна, че не дава на пациентите да спят. 

Лечението включва ацикловир, пиоктанин, неуробекс, аспирин и аналгин. И един интересен, потвърден от клиниката факт – хомеопатичният рус токсикодендрон ускорява оздравяването и при трите вида херпеси.

За Framar.bg:

3.5, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПУБЛИКАЦИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА