Защо пуешкото месо е толкова полезно за хората с целиакия
Хората, които страдат от целиакия, е възможно да се чувстват по-добре, ако консумират повече пуешко месо. Според международен екип от изследователи от университета „McMaster“ важната аминокиселина триптофан, която се набавя с пуешкото месо и с приема на някои пробиотици, може да помогне на пациентите с целиакия, които консумират безглутенови храни.
Изследването е публикувано в списание „Science Translational Medicine“ и има за цел да проучи дали разграждането на триптофана от чревната бактерия е по-различно при пациенти с целиакия и доколко би могло да се използва като форма на лечение.
Учените анализират възможността разграждането на аминокиселината в червата при болни с целиакия да се използва като терапевтичен инструмент за контролиране на симптомите, въпреки безглутеновия режим за хранене, и за по-бързо лечение на чревни болести.
Елена Верду, ръководител на проучването и професор по медицина към Научноизследователския институт по храносмилане, споделя, че „единствената форма на лечение при целиакия е безглутеновото хранене, което обаче се спазва много трудно и невинаги води до пълно излекуване и отшумяване на симптомите.“ Тя също така е председател на канадския изследователски център по хранене, възпалителни процеси и микробиота.
Какво е триптофан и защо е важен за тялото?
Триптофанът е незаменима аминокиселина, която тялото не може да синтезира само, следователно трябва да бъде набавена чрез храната. Източници, богати на триптофан, са птичите меса, шоколадът, бананите и кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле и карфиол.
Аминокиселината е от ключово значение за някои функции на човешкото тяло и може да бъде разградена от бактерия в червата, което да доведе до изграждането на биоактивни молекули, наречени метаболити. Те си взаимодействат с рецепторите по стените на червата, които отговарят за контрола върху възпалителните процеси. Един от тези рецептори е AhR, чиято твърде слаба активност учените свързват с хроничните възпаления на червата като например болест на Крон и улцерозен колит.
"Целиакията представлява увреждане обвивката на тънкото черво в случаите, когато генетично предразположен човек консумира храни, съдържащи глутен", пояснява Хедър Галипо, съавтор на изследването и изследовател от института „Farncombe.“
Разбира се, генетичната обремененост и консумацията на глутен не са задължителни предпоставки за отключване на заболяването.
Елена Верду добавя: „Екипът от института „Farncombe“ реши да проведе изследване върху нарушения бактериален метаболизъм на пшеничния протеин като допълнителен фактор, който може да причини целиакия. Учените разделят участниците в три групи: пациенти с активна целиакия, пациенти, които са били на двугодишен безглутенов режим и здрави хора.
При страдащите от целиакия се наблюдава влошен бактериален метаболизъм на триптофан, като чревната им микробиота не успява да стимулира достатъчно рецептора AhR, който регулира възпалението и предпазва обвивката на червата.
След двугодишния безглутенов режим се наблюдава частично подобрение в състоянието на пациентите. Експертите провеждат експеримент с мишки с генна експресия на целиакия. По време на опита те демонстрират как два щама лактобацили, за които се смята, че разграждат триптофана, активират рецептора AhR и потискат възпалителния процес, предизвикан от глутена в храните.
По-нататъшните проучвания са насочени към усъвършенстване на терапевтичните подходи чрез добавяне на триптофан в комбинация със специфични пробиотици, произвеждащи AhR лиганди при пациенти с целиакия, които не се повлияват от безглутеновия режим.
medicalxpress.com/ McMaster University, "Science Translational Medicine"
Снимка: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПЕДИАКИД АПЕТИТ ТОНУС сироп 125 мл
ЛАКТАНА БИО 1 600 гр.
ХИП КОМБИОТИК 1 МЛЯКО ЗА КЪРМАЧЕТА 0+ месеца 800 г
МАЙПРОТЕИН BCAA прах 250 гр.
ОСТРОВИТ ДИЕТИЧНИ СПАГЕТИ С МОРКОВ 250 г
КАША ПРОСО И ЦАРЕВИЦА 200гр. ЗДРАВЕ ЗА ВАС
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Ползи за здравето и приложение на метлено семе
- K90.0 Цьолиакия
- 7-дневна безглутенова диета за отслабване
- Имуноглобулин A (IgA) антитела срещу тъканната трансглутаминаза (IgA tTG)
- Безглутенова диета
- За глутена - полезен или вреден в действителност е той
- Има ли връзка между приема на глутен и шизофренията
- Симптоми, които могат да алармират за непоносимост към глутен
- Имуноглобулин А (IgA) антиендомизиумни антитела (EMA)
- Домашни пърленки без глутен
Коментари към Защо пуешкото месо е толкова полезно за хората с целиакия