Начало Здравна медиа Интервюта Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“

Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“

Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“ - изображение

Хлябът е най-популярната храна в България, без него никой не сяда. Предлагаме ви едно интересно интервю на доцент Даниела Попова, която коментира тази най-често консумирана храна...

Доц. Попова, често хора от различни поколения с повод и без повод изразяват мнение, че хлябът трябва да бъде изключен от храненето, защото с нищо не допринася за доброто ни здраве. И все пак човечеството е оцелявало през вековете благодарение на хляба, особено в периоди на икономическа криза, войни, конфликти. Къде е истината?
Мисля, че това са крайни мнения, абсолютно лишени от здрава логика. Хлябът е бил и ще бъде основна храна на човечеството от хилядолетия. С него са се хранили нашите предци, хлябът присъства като важен продукт в нашата национална кухня. Мислите ли, че е случайно това, което изричаме в молитвите си:
„Хляб наш насущний дай ни днес...“?

На книжния ни пазар обаче се появи дори преводна книга „Пшеницата – убиец № 1“. Да вярваме ли на заглавието?
Не може да има такова обобщение. Науката категорично е доказала, че хлябът, който най-често се прави от пшеница е незаменима храна. Той е с богато съдържание на въглехидрати, това, което трябва да се знае, е че хлябът ни осигурява не по-малко от 50 – 60 енергийни процента въглехидрати  от общия дневен въглехидратен прием и това е нормално. На по-обикновен език това означава, че на хляба ние дължим повече от половината от си енергия за деня. Що се отнася до пшеницата, тя съдържа незаменими нутриенти и микроелементи и няма защо да бъде наричана „убиец“. Има само една неголяма група хора, които не понасят белтъка глутен, който се съдържа в нея. Те страдат от т.нар. глутен-асоциирани заболявания. При тях има изразена чувствителност към глутена и по тази причина те не трябва да консумират обикновения хляб, който присъства на трапезата на всички ни. За тези хора обаче са разработени и се предлагат други видове хляб без глутен.



Има едно много разпространено схващане, че от хляба се пъленее и той трябва да бъде изключен напълно от диетата на хора, които искат да отслабнат. Така ли е?
Това също не е истина. Хлябът трябва да присъства и във всички нискоенергийни режими, с които се цели намаляването на теглото. Един правилно изграден хранителен режим трябва да бъде съобразен с оптималното съотношение на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Тук е мястото да добавя, че по-опасно е прекомерното присъствие на мазнини, отколкото на въглехидрати. Ако все пак говорим за отслабване, ще посоча, че белите видове хляб са с високо съдържание на въглехидрати – до 80%, но хората, които искат да намалят теглото си имат на разположение  пълнозърнестите хлябове, които индустрията предлага много широко, особено през последните години. Нека те не се лишават от тази възможност.

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

СпециалистиХрани и ястияРецептиЛюбопитноДиетиБотаникаЛеченияПроизводителиЗдравни съветиСнимкиНовиниИсторияЛайфстайлХранене при...Алтернативна медицинаИнтервютаСпортНормативни актовеТестовеАнкетиОрганизацииЗаведенияМедицински изследванияЗдравни проблемиКлинични пътекиКалкулатори