Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“

Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“

Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“ - изображение

Хлябът е най-популярната храна в България, без него никой не сяда. Предлагаме ви едно интересно интервю на доцент Даниела Попова, която коментира тази най-често консумирана храна...

Доц. Попова, често хора от различни поколения с повод и без повод изразяват мнение, че хлябът трябва да бъде изключен от храненето, защото с нищо не допринася за доброто ни здраве. И все пак човечеството е оцелявало през вековете благодарение на хляба, особено в периоди на икономическа криза, войни, конфликти. Къде е истината?
Мисля, че това са крайни мнения, абсолютно лишени от здрава логика. Хлябът е бил и ще бъде основна храна на човечеството от хилядолетия. С него са се хранили нашите предци, хлябът присъства като важен продукт в нашата национална кухня. Мислите ли, че е случайно това, което изричаме в молитвите си:
„Хляб наш насущний дай ни днес...“?

На книжния ни пазар обаче се появи дори преводна книга „Пшеницата – убиец № 1“. Да вярваме ли на заглавието?
Не може да има такова обобщение. Науката категорично е доказала, че хлябът, който най-често се прави от пшеница е незаменима храна. Той е с богато съдържание на въглехидрати, това, което трябва да се знае, е че хлябът ни осигурява не по-малко от 50 – 60 енергийни процента въглехидрати  от общия дневен въглехидратен прием и това е нормално. На по-обикновен език това означава, че на хляба ние дължим повече от половината от си енергия за деня. Що се отнася до пшеницата, тя съдържа незаменими нутриенти и микроелементи и няма защо да бъде наричана „убиец“. Има само една неголяма група хора, които не понасят белтъка глутен, който се съдържа в нея. Те страдат от т.нар. глутен-асоциирани заболявания. При тях има изразена чувствителност към глутена и по тази причина те не трябва да консумират обикновения хляб, който присъства на трапезата на всички ни. За тези хора обаче са разработени и се предлагат други видове хляб без глутен.



Има едно много разпространено схващане, че от хляба се пъленее и той трябва да бъде изключен напълно от диетата на хора, които искат да отслабнат. Така ли е?
Това също не е истина. Хлябът трябва да присъства и във всички нискоенергийни режими, с които се цели намаляването на теглото. Един правилно изграден хранителен режим трябва да бъде съобразен с оптималното съотношение на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Тук е мястото да добавя, че по-опасно е прекомерното присъствие на мазнини, отколкото на въглехидрати. Ако все пак говорим за отслабване, ще посоча, че белите видове хляб са с високо съдържание на въглехидрати – до 80%, но хората, които искат да намалят теглото си имат на разположение  пълнозърнестите хлябове, които индустрията предлага много широко, особено през последните години. Нека те не се лишават от тази възможност.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияСпециалистиХрани и ястияРецептиЛюбопитноДиетиБотаникаЛеченияПроизводителиЗдравни съветиСнимкиНовиниИсторияЛайфстайлПсихологияХранене при...Алтернативна медицинаСпортНормативни актовеТестовеИнтервютаОрганизацииЗаведенияАнкетиМедицински изследванияКалкулаториЗдравни проблемиКлинични пътеки