Начало Здравна медиа Интервюта Интересни лица от света около нас Ваня Стоянова: Надявам се скоро НЗОК да започне да покрива разходите по закупуването на инсулинови помпи

Ваня Стоянова: Надявам се скоро НЗОК да започне да покрива разходите по закупуването на инсулинови помпи

Ваня Стоянова: Надявам се скоро НЗОК да започне да покрива разходите по закупуването на инсулинови помпи - изображение

Родители на деца, страдащи от диабет от години настояват Националната здравноосигурителна каса да започне да покрива разходите по закупуването на инсулинови помпи. Институцията обаче все още обмисля дали да подкрепи родителите в тази в повечето случаи непосилна за тях задача. По какви причини Здравната каса отказва тази помощ и защо са толкова важни инсулиновите помпи за страдащите от диабет? На въпросите отговаря Ваня Стоянова от Национално сдружение "За инсулинови помпи".

Нека в началото да обясним какво представлява инсулиновата помпа и защо е толкова важна тя за децата, болни от диабет?

Инсулиновата помпа е високотехнологично устройство за непрекъсната подкожна инфузия на инсулин. Непрекъснатостта на инсулиновата доставка е една от основните разлики и предимство на помпата пред инсулиновата писалка. Инсулиновата помпа е най-прецизният уред по отношение на дозировката и е единственият, позволяващ да бъде програмиран спрямо индивидуалните потребности на конкретен човешки организъм, абсолютно непостижимо с инсулинова писалка. Инсулиновата помпа е важна не само за децата с инсулинозависим диабет.

Тя е безалтернативна при малки деца и бебета, поради изключителната си прецизност и възможностите за миниатюрна дозировка, каквато писалките нямат; при пациенти, при които не може да се постигне оптимален контрол на нивата на кръвната глюкоза, въпреки интензифицираното лечение с инсулинови аналози, както и когато пациентите са с намален усет и чувствителност към хипогликемиите; когато са налице чести хипогликемии - остри животозастрашаващи състояния, изразяващи се в рязък спад на нивото на кръвната глюкоза; при тийнейджъри и бременни жени, когато хормоните бушуват и овладяването на амплитудите в нивата на кръвната глюкоза е непостижимо с инсулинова писалка.

Имате ли информация какъв е броят на децата в България, които имат нужда от инсулинови помпи?

Колко пациенти се нуждаят от инсулинова помпа биха могли да кажат ендокринолозите, предвид съществуващите строги медицински критерии. Аз мога да кажа колко са пациентите и инсулинови помпи в България на този етап - около 100-120 души (деца и възрастни).

Каква е цената на инсулиновата помпа и съответно от каква сума месечно се нуждаят родителите, за да осигурят на децата си така необходимия уред?

Цените на инсулиновите помпи са различни, в зависимост от марката, модела и възможностите на устройството. Стойността на последно закупената инсулинова помпа от Сдружение "За инсулиновите помпи" е 7 500 лв., а месечните консумативи за нея възлизат на около 300 лв. Когато говорим за сензорусилена помпена терапия обаче, трябва да прибавим още 1 500 лв. за устройство Минилинк - трансмитер и по 540 лв. месечно за сензори (консуматив). Както се вижда, това са суми, непосилни за бюджета на средностатистическото семейство в България. Често се случва да се закупуват помпи "втора употреба" от други държави, както и консумативи за тях. Това е особено тревожно по две причини: Когато помпата се закупи в България задължително пациентите преминават през обучение за работа с нея веднъж от специалист на фирмата-вносител и втори път - през обучение от лекар-ендокринолог. Закупените помпи "на черно" нарушават и често водят до "прескачане" на обучителния процес, което би могло да има и фатални последици за пациента, ползващ устройството. Втората тревожеща причина е закупуването на консумативи от пациенти в други държави на половин цена, което по своята същност представлява източване на техните здравни каси и бюджети, и което в международен план би могло да се охарактеризира като контрабанда на медицински изделия и консумативи. Това са особено сериозни причини, поради които нашата организация настоява за реимбурсация и ясни и точни правила, час по-скоро. Ще припомня, че България е единствена и последна в Европа по отношение на инсулиновите помпи и консумативите за тях. Няма нито една друга държава в Европа, в която държавата не поема финансовата страна на помпената терапия за хората с диабет тип 1.

Вие водите дълга борба със Здравната каса, с какви мотиви тя отказва да окаже тази финансова подкрепа на българските родители?

Мотивите, с които НЗОК отказва заплащането на инсулиновите помпи и консумативите за тях са, че на 100 % се заплащат най-съвременните лекарствени средства и форми за лечение на диабет тип 1. Казват, че НЗОК не разполага с финансов ресурс и правен механизъм, за да плаща помпената терапия и, че тя не е лечение. От отговорите е видна липсата на дългосрочно планиране и визия относно помпената терапия, защото тя е профилактика на късните усложнения от диабет тип 1 и би спестила сериозен финансов ресурс на НЗОК за лечение на късните усложнения в бъдеще. Ненапразно всички държави в Европа реимбурсират помпената терапия - причината не е, че са по-богати от нас, помпената терапия е по-евтина за тях, пред средствата, които биха заделяли за лечение на усложненията. В България както все още няма действащ диабетен регистър, така и не е ясно колко пари отиват за лечение на късните усложнения от диабет на този етап - това е и основната причина, поради която помпената терапия все още не е факт.

Има ли надежда, че някога НЗОК ще започне да покрива разходите по закупуването на инсулинови помпи?

Да, безпорно. Още при министър Андреева, подадохме жалба в КЗД, която беше намерена за основателна. По делото все още нямаме предложение за споразумение и очакваме приключването му през септември. За пръв път при министър Москов се работи и се създаде експертна група, която се занимава с проблематиката инсулинови помпи. В МЗ вече са внесени за разглеждане медицинските критерии, разработени и подписани от членовете на БНСДЕ, внесено е и становището на Националния консултант доц. д-р Ива Стоева с необходимите разчети, справки и информация. Имаме отговор на министър Москов чрез г-жа Цецка Цачева - Председател на 43-то Народно събрание, относно готовността да се поемат консумативите за вече съществуващите инсулинови помпи на пациентите през 2015, в което се визира, че за 2016 бъдещата стъпка ще е реимбурсация от НЗОК за пациентите, които отговарят на утвърдените медицински критерии. Това ни прави оптимисти, че скоро пациентите с диабет тип 1, нуждаещи се от инсулинови помпи, ще получат адекватна грижа и лечение и в България.

Какво ви накара да започнете тази борба с институциите?

Ние не се борим с институциите. Бихме им помагали и съдействали за разрешаването на проблема. Борим се в защита на конституционното право на всеки български гражданин - правото на адекватно лечение. На този етап пациентите с диабет тип 1, нуждаещи се от инсулинови помпи, са лишени от това право и нашата цел като Сдружение е този проблем да бъде разрешен.

Подкрепете родителите на деца с диабет, като подпишете петицията "За реимбурсиране на инсулинови помпи и консумативи за тях"

За Framar.bg:

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниЛеченияЛюбопитноСнимкиИсторияВидеоЗдравни съветиЛайфстайлИзследванияХранене при...ИнтервютаАлт. медицинаБотаникаОрганизацииРецептиФизиологияСпортПатологияТестовеДиетиХрани и ястияАнкетиЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиЗдравни проблемиПсихологияПроизводителиСоциални грижиНормативни актовеОбразование