Геномът на ягодите и какаото вече не е тайна
Учени успяха да разгадаят генома на дивите ягоди и на определен вид какао, използван за направата на шоколад.
Генетичният код на дивите ягоди е относително малък, и съдържа към 35 000 гена, или около един и половина пъти колкото този на хората и повечето, отколкото имат култивираните ягоди.
Дивите ягоди са тясно свързани с важни хранителни култури като ябълките, прасковите, крушите, малините и култивираните ягоди, така че тази генетична карта ще бъде в помощ при разработката на нови сортове.
Това може да помогне да бъде създаден нов плод, който би могъл да се противопоставя на вредителите, да мирише по-хубаво, да понася по-високи температури на околната среда, да изисква по-малко тор, да има по-дълъг срок на годност, по-добър вкус или подобрен външен вид.
В отделно проучване френски изследователи са открили генома на сортовете Criollo и Theobroma на какаовото растение, използвани за направата на шоколад. Това ще подпомогне генетичното подобряване на какаовите култури. Какаовото дърво за първи път е култивирано преди около 3000 години и около 4 000 000 тона какао понастоящем се произвеждат всяка година.
Растенията имат далеч по-сложни ДНК структури от тези на хората и животните. Учените са идентифицираии 34 809 гена в дивите ягоди и 29 000 гена в какаото. За сравнение, хората имат „само" около 20 000 до 25 000 гени.
През лятото на миналата (2010) година учените декодираха генома на пшеницата, основна храна за повече от една трета от хората по света, обитаващи Европа, Азия и Африка. Това откритие е голяма помощ в борбата с недостига на храни в света. Може да се очаква в недалечно бъдеще да бъдат създадени нови сортове пшеница, устойчиви на суша и на ниски температури на околната среда, устойчиви на заболявания, а може и да се подобри вкусът й. Геномът на пшеницата е пет пъти колкото този на човека. Геномите на ориза и на царевицата са много малки, в сравнение с този на пшеницата.
За Framar.bg: Списание "Българска наука"
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БЕБО ПАСТА ЗА ЗЪБИ 50 мл
ХРИСТИНА ПРОФЕСИОНАЛНО МАСАЖНО ОЛИО ЯГОДА, ШАМПАНСКО И СМЕТАНА 500 мл
ТУТ МУС РЕМИНЕРАЛИЗИРАЩ ДЕНТАЛЕН КРЕМ БЕЗ ЗАХАР С ВКУС НА ЯГОДА 35 мл
ПАСТА ЗА ЗЪБИ БОЧКО ЗА БЕБЕ С АРОМАТ НА ЯГОДА 50 мл
БАБУШКА АГАФИЯ ФИТОАКТИВНА МАСКА ЗА ЛИЦЕ 100 мл
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА дъвчащи таблетки * 30 NATURE'S WAY
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Ягода – състав и ползи за здравето
- Какао на прах – ползи за здравето и противопоказания
- Черен шоколад - изкушение или лекарство
- Какаово дърво
- Горска ягода, Дива ягода, Зуница, Звоница, Пламеница, Плюскавица, Плашунка
- Трябва ли да режем мустачките на ягодите?
- Ягода, Градинска ягода
- Ягодов шейк с банани
- Как да си отгледаме ягоди у дома?
- Аптека "Еова", с. Ягода
Коментари към Геномът на ягодите и какаото вече не е тайна