Геномът на ягодите и какаото вече не е тайна
![Геномът на ягодите и какаото вече не е тайна - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/curious/Kakao-jagodi-genom-framar.jpg)
Учени успяха да разгадаят генома на дивите ягоди и на определен вид какао, използван за направата на шоколад.
Генетичният код на дивите ягоди е относително малък, и съдържа към 35 000 гена, или около един и половина пъти колкото този на хората и повечето, отколкото имат култивираните ягоди.
Дивите ягоди са тясно свързани с важни хранителни култури като ябълките, прасковите, крушите, малините и култивираните ягоди, така че тази генетична карта ще бъде в помощ при разработката на нови сортове.
Това може да помогне да бъде създаден нов плод, който би могъл да се противопоставя на вредителите, да мирише по-хубаво, да понася по-високи температури на околната среда, да изисква по-малко тор, да има по-дълъг срок на годност, по-добър вкус или подобрен външен вид.
В отделно проучване френски изследователи са открили генома на сортовете Criollo и Theobroma на какаовото растение, използвани за направата на шоколад. Това ще подпомогне генетичното подобряване на какаовите култури. Какаовото дърво за първи път е култивирано преди около 3000 години и около 4 000 000 тона какао понастоящем се произвеждат всяка година.
Растенията имат далеч по-сложни ДНК структури от тези на хората и животните. Учените са идентифицираии 34 809 гена в дивите ягоди и 29 000 гена в какаото. За сравнение, хората имат „само" около 20 000 до 25 000 гени.
През лятото на миналата (2010) година учените декодираха генома на пшеницата, основна храна за повече от една трета от хората по света, обитаващи Европа, Азия и Африка. Това откритие е голяма помощ в борбата с недостига на храни в света. Може да се очаква в недалечно бъдеще да бъдат създадени нови сортове пшеница, устойчиви на суша и на ниски температури на околната среда, устойчиви на заболявания, а може и да се подобри вкусът й. Геномът на пшеницата е пет пъти колкото този на човека. Геномите на ориза и на царевицата са много малки, в сравнение с този на пшеницата.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИКС УЕЙ ПРО ФЮЖЪН ПРОТЕИН ОВКУСЕН 2300 г
Безплатна доставка за България!КОМПЛЕКТ МАСКИ ЗА ЛИЦЕ + НЕСЕСЕР + ПОЧИСТВАЩА КЪРПА 7TH HEAVEN
НовКОМПЛЕКТ МАСКИ ЗА ЛИЦЕ + НЕСЕСЕР + ГЪБА ЗА БАНЯ 7TH HEAVEN
НовПАСТА ЗА ЗЪБИ ДЕНТАЛ ТРА - ЛА - ЛА С ВКУС НА ДИВА ЯГОДА ЗА ДЕЦА 50 мл
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА дъвчащи таблетки * 30 NATURE'S WAY
СОУ СИМПЪЛ АНТИЦЕЛУЛИТЕН СКРАБ ЗА ТЯЛО ЯГОДА 250 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Какао на прах – ползи за здравето и противопоказания
- Ягода – състав и ползи за здравето
- Черен шоколад - изкушение или лекарство
- Какаово дърво
- Ягода, Градинска ягода
- Горска ягода, Дива ягода, Зуница, Звоница, Пламеница, Плюскавица, Плашунка
- Аптека "Еова", с. Ягода
- Енергийна салата с киноа и чиа
- Ограничаване на консумацията на шоколад
- Ягоди в шоколад и сметана
Коментари към Геномът на ягодите и какаото вече не е тайна