0 продукта

Любопитно

КАКВО Е ЕРИТРЕМИЯ?

КАКВО Е ЕРИТРЕМИЯ? - изображение

от дата: 01-04-2009 г.

    Наличието на много високи нива на хемоглобин в кръвта се нарича еритремия. Това може да е свидетелство за различни болестни състояния - от хронична обструктивна белодробна болест /тогава заради намаления капацитет на белия дроб компенсаторно се увеличава хемоглобинът/ до някои злокачествени заболявания на костния мозък. Затова наднорменият хемоглобин и хематокрит изискват бързо уточняване от специалист.
    Лечението е с кръвопускания, както и с медикаменти, намаляващи хемоглобина и еритроцитите. В противен случай могат да се развият тромбози - слепване на еритроцитите и запушвания на кръвоносни съдове в мозъка, белия дроб и другите органи. Последиците са ясни - инсулти, белодробен тромбоемболизъм и т.н.

 

ЗАСЯГА НАЙ-ВЕЧЕ МЪЖЕТЕ

    Обикновено болестта се появява на възраст от 40 до 60 години. Прогнозата зависи от възрастта на пациента по време на диагностициране на заболяването, лечението и усложненията.
    В ранните стадии на болестта симптомите обикновено не се проявяват. Но при нарастване на промените в кръвта, пациентите се оплакват от главоболие и виене на свят. Другите симптоми се проявяват в зависимост от това какви системи в организма са засегнати. Парадоксално звучи, но усложненията при еритремията може да се изразяват и чрез кръвоизливи.

 

КАК СЕ ЛЕКУВА?

    Флебтомията /кръвопускане/ може бързо да намали съдържанието на еритроците. Честотата и количеството на кръвопусканията зависят от степента на изразяване на еритремията. След тези процедури в организма се установява недостиг на желязо, което стабилизира произвеждането на еритроцити и намалява необходимостта от повторно кръвопускане. При по-тежките случаи се прилагат методи на лечение, потискащи активността на костния мозък. Преди се използваше радиоактивен фосфор или противоракови лекарства, което понякога е водило до развитието на левкемия.

     Като подпомагащо средство може да започнете да приемате натанал /продава се в аптеките, но разбира се, след консултация с лекуващия ви лекар/, който се приема дълго време, поне една година непрекъснато.

    Друго, което се препоръчва в диетичен план, е в храната ви да има повече сурови зеленчуци и плодове /и особено брокули/, смляно просо, сварено на каша, или само сварено и леко подсладено с мед /просото създава алкална реакция в организма, което подпомага оздравителния процес/, сок от моркови, прясно изцеден - поне по 2 литра на ден, много боровинки /имат изключително високи антиоксидативни свойства/, витамин С в постоянно покачващи се дози, до достигане нивото на толерантност /започва се с 1000 мг на ден - разделено на два приема, и всеки ден се увеличава с 500 мг до получаване на разстройство, след което дозата се коригира, като се намалява с 1000 мг, или се спира до отшумяване на симптомите, след което се опитва отново с по-ниски дози.

    Кисело мляко поне една кофичка на ден за поддържане на чревната микрофлора. Да не се приемат бял хляб, бяла захар, месо - изобщо храни, които водят до подкиселяване на средата в организма. Пушенето и алкохолът се изключват напълно.

За www.framar.bg от: в-к Здраве за всички

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 13 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "КАКВО Е ЕРИТРЕМИЯ?" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "КАКВО Е ЕРИТРЕМИЯ?"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.