Начало Здравна медиа Здравни новини Адът в Кемерово

Адът в Кемерово

Адът в Кемерово - изображение

Жертвите на пожара в търговския център „Зимна вишна“ са вече 64, а най-вероятно 40 от загиналите са деца. Драмата буквално разтърси не само хората от града, който се намира в района на Сибир, но и от цялата страна и света.

Продължава работата по изясняването на причините за избухването на пожара, предизвикал смъртта на толкова много невинни. Независимо от факта, че в момента голям брой институции се занимават с трагедията и е все още рано за категорични изводи, най-често налагащият се е свързан с престъпно нехайство и безотговорност. Мнозина от очевидците разказват как, след като е избухнал пожара, охраната е препращала децата от едно място на друго и така реално е застрашила живота им. Не е прозвучала аларма, която да предупреди посетителите вътре, че има проблем, аварийните изходи, които не само са твърде отдалечени, са били й блокирани. Сигурно затова една част от хората са скачали през прозорците.

Четирима са заподозрените и сред тях са техническият директор на фирмата собственик на сградата, наемателят на помещенията, в които най-вероятно е бил епицентърът на огъня и още ръководителят на организацията, която е отговорна за поддържане на сигнализацията при пожар и служител от същото звено. Разследващите обмислят и възможността да задържат служител, заподозрян, че е изключил системата, предупреждаваща при пожар. До момента са разпитани повече от 80 свидетели на трагедията.

По данни на интернет изданието „VSE42.ru“ пожарната служба отдавна има проблеми със „Зимна вишна“ и констатирани нарушения, но така и не е успяла да накара администрацията на търговския комплекс да си свърши работа. Оказва се още, че развлекателният център, чиято стойност е милиарди рубли, не е и застрахован.

На фона на почернения и димящ град жителите му се събират и носят цветя и детски играчки, палят свещи. Това правя и в други части на Русия.

Един куп държавни, контролни и местни органи са във вихъра на разследванията. Добре, вършат си работата, но със страшна сила, особено на фона на погубения детски живот, стои въпросът защо се стигна до тази драма? И къде бяха същите тези органи, които е трябвало да приложат закона в пълната му сила? Къде?

Звучи апокалиптично и страшно в резултат на небрежност толкова много хора, отишли да прекарат няколко часа в киното или просто да се забавляват в почивния ден, да загубят живота си. Ако причината бъде установена по-скоро, а виновните – наказани, то поне ще има някаква справедливост. Тя е нужна както на жертвите, така и на всички останали.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru, gazeta.ru
Снимка: interfax.ru

 

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиСпорт и туризъмЛайфстайлАлт. медицинаПатологияПсихологияЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛечения