Начало Здравна медиа Здравни новини Болните от псориазис подготвят протест заради затруднен достъп до лечение

Болните от псориазис подготвят протест заради затруднен достъп до лечение

Болните от псориазис подготвят протест заради затруднен достъп до лечение - изображение

Болни от псориазис заплашиха с протести в отворено писмо, изпратено до омбудсмана и здравните власти. В него те споделят за затрудненията, които изпитват в своето лечение. Пациентите, страдащи от заболяването, са принудени да вземат разрешение от една единствена комисия в столицата, ако искат да се лекуват чрез биологична терапия.

Болните от псориазис в страната са близо 7000 души. До този момент комисиите са били няколко, но с решение на Министерството на здравеопазването функциите им са прехвърлени към структурата в София. Председателят на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения Ива Димова коментира, че действията на Надзорния съвет на НЗОК към тях е обидно. Проблемът идва оттам, че от институцията смятат, че изведнъж много пациенти са преминали на биологична терапия. Обяснението на г-жа Димова е, че досега болните от псориазис са се лекували само с локални кортикостероиди и не е имало друго лечение. Нормално е според нея пациентите с тежка форма на заболяването да желаят да получат по-съвременна терапия. „Ние искаме лечението, което ни се полага, когато сме в тежка форма, защото години наред ние сме си заплащали сами лечението“, твърди председателката на Асоциацията.

Освен това пациентите, страдащи от заболяването, обясняват, че няма как хора от цялата страна да посещават една единствена клиника в столицата и тя да е в състояние да обслужи абсолютно всички, които досега са били поемани от други лечебни заведения. Според Ива Димова това е дискриминация на принципа голям град – малък град.

От организацията очакват отговор на писмото си и ако не получат такъв, ще сигнализират европейските институции и ще преминат към протест.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: hmthospitals.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиИнтервютаЗдравни проблемиВидеоСпортБотаникаХранене при...Алт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиЛечения