Начало Здравна медиа Здравни новини Българка с ново проучване: Ваксините за БЦЖ не създават имунитет, дори вредят

Българка с ново проучване: Ваксините за БЦЖ не създават имунитет, дори вредят

Българка с ново проучване: Ваксините за БЦЖ не създават имунитет, дори вредят - изображение

Ваксината БЦЖ въздейства върху бактерията на туберкулоза като я прави неразпознаваема за имунната система, както и недосегаема за антибиотици. Бацилът, който се вкарва чрез ваксината в организма, преминава в L-форма. По този начин той е не само безполезен, но и вреден за тялото, защото не създава имунитет и натоварва имунната система. Това се твърди в разработката на доц. д-р Надя Маркова от Института по микробиология на БАН.

Проучването е от октомври 2016 година и е публикувано в US National Library of Medicine National Institutes of Health. В България е публикувано само в списание „Осем".

В разработката на доц. Маркова се изяснява и доказва, че бацилът на туберкулозата се променя структурно, за да може да оцелее. Лишава се от своята клетъчна стена и преминава в L-форма. Тази форма все още не е достатъчно изследвана от специалисти, но се предполага, че има отношение с автоимунните заболявания, както и с някои видове рак. Отделно се подчертава, че вече променения бацил преминава от ваксинирани бъдещи майки в техните новородени бебета.

Първи съмнения за ефикасността на ваксината са от най-голямото 15 – годишно индийско изследване, което е цитирано от СЗО.

Според друго изследване на специалисти от Медицинския Университет в Биалосток в Полша ваксината не е оказала промяна върху заболеваемостта в Германия за период от 10 години.

Имунизирането с БЦЖ ваксина в България се извършва с пет приема. Това е единствената страна в Европа с най-голям на брой прием на ваксината. Първата е след 48 часа след раждане на бебето, втората на 7 месеца, на 7 години и на 11 години. Реимунизация се прави след поставяне на проба Манту. Според специалисти от запада и Русия пробата Манту не е надеждна, защото често дава лъжливи резултати. Основната цел на теста Манту е да се установи, дали в организма съществува туберкулозната инфекция посредством въвеждането на туберкулин – екстракт от микробактерията. От 2012 година в Русия, например, е разрешен по-щадящият кръвен тест Т – спот, който заменя пробата Манту.

Въпреки големия брой ваксинации и реимунизации на населението в страната, България е на първо място в Европа по заболели от туберкулоза.

По препоръки на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в доклад за оценка на Националната програма по туберкулоза в България се подчертава необходимостта от изменение на схемата за имунизация срещу туберкулоза, поради научната и необоснованост.

На 14 март Министерството на здравеопазването обяви предстоящи промени в Наредбата за имунизациите. Премахва се задължителната реимунизация на 17-годишна възраст с ваксината БЦЖ. Това решение е одобрено от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката и от Експертния съвет по белодробни болести. По този повод Министерството на здравеопазването подчерта, че отпадането на петия прием на ваксината ще спести около 80 000 лева на година.
България остава с четири приема на ваксината БЦЖ.

Според Европейския център по превенция и контрол на заразните болести тази ваксина не се прилага в редица държави като Белгия, Германия, Италия, Австрия, Холандия, Испания, Словакия, Швеция и Исландия.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: strategicresults.com


3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСоциални грижиСнимкиЛюбопитноЛеченияВидеоЗдравни съветиАнкетиАлтернативна медицинаТестовеЛайфстайл