Начало Здравна медиа Здравни новини Българки ще съдят немска фирма заради вреди от фалшив силикон

Българки ще съдят немска фирма заради вреди от фалшив силикон

Българки ще съдят немска фирма заради вреди от фалшив силикон - изображение

Преди почти 8 години френската фирма Poly Implant Prothesе (PIP), произвеждаща силиконови импланти за гърди, е обявена в ликвидация и продукцията й е забранена. Причината е, че вместо медицински гел, тя е използвала индустриален за направата на продуктите си. До 2010 г. 500 000 жени от 65 държави са се сдобили с такива гръдни импланти, а в България те са 3000.

Сега 400 от нашите сънароднички ще съдят немската компания „Tuv”, която сертифицирала в продължение на 10 години френския продукт като безопасен. Пластичният хирург д-р Николай Георгиев коментира, че 70% от поставените импланти вече са разкъсани и протекли.

Индустриалният гел, с който са напълнени френските импланти, въздейства върху обвивката, която го пази. Повърхността губи своята еластичност и изтънява и така се стига до разкъсването им, обяснява д-р Георгиев.

След като силиконът пробие, той изтича в тялото на пациентката. Последствията са много сериозни и започват със силни болки в гръдния кош, задух, поражения върху лимфната система. Първоначално жените не усещат никакви неразположения, но след няколко години проблемите със здравето започват един след друг.

Чрез изследване с ехограф или ядрено-магнитен резонанс е възможно да се засече спукване на силиконовите импланти. Но това не е гаранция, най-сигурно е те да бъдат извадени. Затова пластичният хирург д-р Николай Георгиев препоръчва, ако те са произведени от Poly Implant Prothesе, веднага да бъдат премахнати. Днес на него му се налага много често да прави подобни операции.

До момента 99 българки са били компенсирани за вредите, които са им нанесли френските импланти. Те са получили обезщетения, възлизащи между 3000 и 10 000 евро. Жените, които имат същия силикон и искат да потърсят правата си, могат да заведат колективно дело срещу немската сертифицираща компания.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: nova.bg
Снимка: wordpress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиИсторияЛюбопитноНовиниРецепти