Начало Здравна медиа Здравни новини Български лекари ще се обучават в европейски клиники

Български лекари ще се обучават в европейски клиники

Български лекари ще се обучават в европейски клиники - изображение

Български медици ще се обучават безплатно във водещи европейски клиники чрез създаден от Столичната лекарска колегия фонд. Това обяви председателят й д-р Асен Меджидиев и началник на Отделението по уши, нос, гърло в „Пирогов“.

От Столичната колегия на Българския лекарски съюз провели среща с ръководителите на болници, които подкрепили сформирането на фонд „Лекарска взаимопомощ“. Неправителствени организации също стоят зад това идеята да се осъществи. Допълнително се заделят средства, които ще послужат за финансирането на програмата за изпращане на медици за обогатяване на квалификацията им.

Шефовете на лечебните заведения знаят в кои направления има нужда да се развиват младите лекари и те ще определят кои от тях да участват в програмата. От своя страна изкаралите допълнителното обучение специалисти ще останат да практикуват в съответната болница и отделение.

Тъй като проблемът с кадрите не засяга само нашата страна, български лечебни заведения също ще приемат за обучение чужди специалисти. Своето съгласие са дали клиники във ВМА, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, от УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, както и Медицинските университети в София, Варна и Плевен. Вече текат разговори с болници в Кипър, Австрия и Белгия за обмен на кадри и иновативни лечения.

Скоро благодарение на фонда ще заминат двама детски хирурзи за едномесечно обучение в швейцарския Медицински университет в Берн. Тяхната издръжка ще бъде поета изцяло от Столичната лекарска колегия. Структурата отличи двама млади лекари на своите годишни награди и те също ще бъдат изпратени на квалификационен курс в Европа.

Инициативата ще даде възможност на специалистите да се запознаят с различни практики в медицината, които ще прилагат после в родни лечебни заведения. Така българските пациенти ще могат да се възползват от техните знания, без да им се налага да се оперират в чужбина и да се правят много по-големи разходи както от тяхна страна, така и от страна на държавата за поемането на лечението им в други страни.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: trud.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиОбразованиеФизиологияСнимкиИнтервютаСпортЛюбопитноСпециалистиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизацииВидеоЛичностиТестовеГеографияАнкети