Начало Здравна медиа Здравни новини Български студентки разработиха домашен тест за откриване на муковисцидоза

Български студентки разработиха домашен тест за откриване на муковисцидоза

Български студентки разработиха домашен тест за откриване на муковисцидоза - изображение

Три български студентки разработили домашен тест за диагностика на муковисцидоза. С него те изпреварили едни от най-престижните световни университети и спечелили бронзов медал на състезание по синтетична биология.

Микаела Станчева, Ася Николова и Славена Тодорова се захванали с трудната задача, когато станали свидетели на борбата на тяхна състудентка с болестта. Така решили да потърсят ефикасен и евтин начин за превенция на генетичното заболяване. На престижното състезание в Бостън те успели да изпреварят 350 други отбора.

Проектът на трите момичета в момента е на ниво лабораторна разработка, която доказва, че системата работи. Преговарят с Военномедицинската академия за осигуряване на ДНК от реални болни пациенти, с което да проверят дали тестът е изцяло приложим. Ако клиничните изпитвания покажат, че той е ефективен, ще се премине към изследвания върху животни и хора.

Муковисцидозата е нелечимо генетично заболяване, при което се нарушава транспорта на натриевите и хлорните йони през епителния слой. Това причинява образуването на гъст вискозен секрет в белите дробове, червата, черния дроб и панкреаса. Болестта е вследствие мутации в гена CFTR, който се намира в хромозома 7. Един на 3500 души на Стария континент е болен от муковисцидоза. В нашата страна се отбелязва една от най-ниските продължителности на живота на пациентите, страдащи от заболяването. Чрез иновативни методи, като генетични тестове на ембриона, може да се появата на болестта.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: dolor-drdelgadocidranes.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ИсторияИзследванияОрганизацииЛеченияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиТестовеСпортЛюбопитноАнкетиДиети