Начало Здравна медиа Здравни новини Ваксината срещу грип през 2016 г. е била компрометирана от мутация

Ваксината срещу грип през 2016 г. е била компрометирана от мутация

Ваксината срещу грип през 2016 г. е била компрометирана от мутация - изображение

Ваксината срещу грип през 2016 г. е била компрометирана от мутация и едва 30% от хората са били защитени. Намалената ефективност се обяснява с мутация на щама H3N2, който доминираше през 2016 година, обясняват вирусолози от университета в Пенсилвания в доклад пред Националната академия на науките.

Екипът на микробиолога проф. Скот Хенсли е установил, че мутиралият протеин на ваксината се развива зле в яйчните култури. Оказало се също, че антителата, добити от тези култури, доста трудно неутрализират вируса H3N2. Това провокира учените да търсят друга алтернатива и различни методи за създаване на ваксини без използването на яйца. От редица изследвания става ясно, че антитела, добити от клетъчни култури, показват по-ефективни резултати в защитата срещу грип.

Изследванията ни дават основания да твърдим, че антителата на грипния вирус, култивирани в други системи, освен тези на яйцата, са по-способни да предизвикат имунна реакция в организма", коментира Хенсли.

Ваксината за сезон 2017/2018 г. е създадена по подобен метод на миналогодишната не толкова успешна ваксина. Според учените това ще бъде труден сезон, ако се окаже, че отново доминира вируса H3N2. Ваксината от 2016 г. е била актуализирана за новия сезон, за да включи нова версия на този мутирал протеин. Въпреки това не е показала особен успех, защото повечето от патогенните протеини са пречистени от вируси, които са култивирани в кокоши яйца. Само малка част от ваксините са направени от клетъчни култури.

Според учените инвестирането в нови технологии чрез използването на клетъчни култури или друг вид култури ще позволи увеличението на произведените противогрипни ваксини и тяхната надеждност. Дотогава обаче е по-добре хората да се ваксинират всяка година, защото дори ограничена, защитата срещу H3N2 е по-добра от никаква.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: workingnurse.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлЛюбопитноНовиниАнкетиСнимкиЛеченияСоциални грижиВидеоЗдравни съветиАлт. медицинаТестове