Начало Здравна медиа Здравни новини Великобритания ще спази здравните си договорености с ЕС и след Брекзит

Великобритания ще спази здравните си договорености с ЕС и след Брекзит

Великобритания ще спази здравните си договорености с ЕС и след Брекзит - изображение

Не е в интерес на Обединеното кралство да приключи сключените реципрочни здравни договорености с Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП) след Брекзит, заключи доклад на постоянната комисия по европейски въпроси на Камарата на лордовете.

Според статистиката само 1.2 милиона граждани на Обединеното кралство живеят в други държави от ЕС, като 190 000 от тях са пенсионери. В сравнение с около 3 милиона граждани на съюза, които са установени на острова, от които в пенсионна възраст са едва 5 800.

Великобритания харчи около 500 млн. паунда (572 млн. евро или 708 млн. долара) годишно, за да осигури здравни грижи на поданиците си, живеещи в държавите-членки на ЕС. В доклада се казва, че Министерството на здравеопазването и социалните грижи е приело, че системата е икономически ефективна за Обединеното кралство, тъй като лечението в чужбина често е по-евтино. Например, средната цена за предоставяне на здравно обслужване на пенсионер в Испания е 4173 евро (или 3 650 паунда), в сравнение с 4396 паунда в Обединеното кралство.

Кралският колеж по педиатрия и детско здраве отбеляза, че Великобритания изразходва по-малко за здравни грижи, финансирани чрез съществуващите реципрочни договорености, отколкото би било, ако тази грижа трябва да бъде осигурена на национално равнище. Това отчасти се дължи на факта, че грижите, получени от гражданите на Обединеното кралство в други държави от ЕИП, са по-евтини от еквивалентните, предоставени от Националната здравна служба (НЗС), и отчасти поради съвместните плащания, използвани от други здравни системи.

Комисията заяви, че публикуваният през декември съвместен доклад на Великобритания и ЕС, относно Брекзит ще бъде заложен в споразумението за оттегляне по-късно тази година. Той гарантира реципрочните здравни права за поданиците на Обединеното кралство след Брекзит, както и достъпа до здравни грижи на гражданите на ЕС във Великобритания.

Съвместният доклад обаче не обхваща правото на граждани на Обединеното кралство, живеещи в ЕС, да се движат между държавите-членки на съюза или на граждани на ЕС, които са пребивавали на острова и в последствие се завръщат. Не се казва още дали ще бъдат защитени реципрочните права за здравно обслужване на останалите граждани на Обединеното кралство и на ЕС. Ако няма споразумение за реципрочно здравно обслужване, гражданите на Великобритания, пътуващи за ЕС за кратки посещения след 29 март 2019 г., няма да бъдат обхванати от системата на Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК).

Медицински разходи, свързани с лечението на жителите на Великобритания в рамките на ЕЗОК, възлизат общо на 156 млн. паунда годишно, което означава, че премиите за застрахователни полици ще трябва да се увеличат с 10-20%, за да "поемат понастоящем покриваните медицински разходи", каза Хю Савил, директор на Асоциацията на британските застрахователи.

Пред комисията Савил заяви, че определени групи - като възрастните пътници и хората с хронични болести, включително пациенти с бъбречни заболявания, нуждаещи се от диализа, хора с редки заболявания и хора с увреждания - ще са по-засегнати от промените, тъй като е по-вероятно да предявят искания. В доклада се посочва, че тези пациенти по-трудно ще получат застраховка и е възможно пътуването да е твърде скъпо, за да си го позволят. Същевременно компенсациите за Великобритания от други държави от ЕС или ЕИП са около 70 млн. паунда.

Около 1% от краткосрочните посещения водят до предявени претенции към ЕЗОК. 53 милиона са посещенията от жителите на острова в ЕС всяка година, в сравнение с 25 милиона от ЕС към Кралството, съобщи Британският здравен алианс.

Докладът предупреждава, че ще е трудно за правителството да изпълни амбициите си за реципрочно здравно обслужване, тъй като, за да продължи системата да работи адекватно първо е нужно да се осигури свободното движение на хората от ЕС - свобода, която Брекзит ще ограничи.

Докато преговорите продължат, правителството трябва да се увери, че Националната здравна служба и нейният персонал са наясно, че гражданите на ЕС и ЕИП все още имат право на лечение от страна на НЗС съгласно реципрочното споразумение. Това условие е подчертано в доклада, след редица оплаквания за дискриминация, като причина за част от тях са били просто чуждестранно име или акцент.

Комисията предупреди и за потенциални проблеми, които могат да възникнат от разделението на Северна Ирландия и Република Ирландия.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: bmj.com
Снимка: angloinfo.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛайфстайлИсторияНовиниСоциални грижиЛюбопитноПроизводители