Начало Здравна медиа Здравни новини Вече действат новите критерии за лечение на хепатит С

Вече действат новите критерии за лечение на хепатит С

Вече действат новите критерии за лечение на хепатит С  - изображение

От 1 март 2017 г. влязоха в сила новите "Изисквания на НЗОК при лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ".

Те са публикувани в сайта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Преди това Изискванията, както и мотивите към тях, бяха предоставени за обществено обсъждане. Изискванията за приложение на безинтерферонова терапия при лечение на хепатит С са съгласувани с националните консултанти по медицинска специалност "Гастроентерология", с председателя на Българското дружество по гастроентерология и с външни експерти по същата специалност.

Здравната каса съобщава още, че с приемането на Изискванията до края на тази година за лекарствена терапия за домашно лечение на Хепатит С институцията ще похарчи толкова, колкото и през миналата година - 21 млн. лв. Ефектът от прилагането на Изискванията ще бъде значително по-голям заради почти 100-процентовата успеваемост спрямо стандартната интерферонова терапия.

Освен това от лечението ще бъдат обхванати и пациенти с по-леки форми на чернодробно увреждане. Очаква се в по-дългосрочен план да намалее броят на заболелите от Хепатит С, както и да намалее броят на хоспитализациите поради липса на усложнения от лечението.

Обхващат се млади пациенти в начален стадий на заболяването, при които е възможно пълно излекуване и запазване на репродуктивните им способности.

Снимка: Клуб 'Z

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаНаучни публикацииСнимкиИсторияЛечения