Начало Здравна медиа Здравни новини Мъж с хепатит С заплаши да се взриви

Мъж с хепатит С заплаши да се взриви

Мъж с хепатит С заплаши да се взриви  - изображение

Касата ще връща за преразглеждане отново протоколите на всички пациенти, които чакат одобрение за лечение

Забавен достъп до лечение с най-новите медикаменти за лечение на хепатит С отчая болен мъж и го принуди да предприеме почти фатални действия. Тежката ситуация се разиграла в първите дни на новата година в Бургас. 43-годишният мъж заплашил да взриви автомобила си пред сградата на НЗОК-Бургас, информира burgasnovinite.bg.

Офисът на фонда се намира на партера на психиатрична болница в града, а там са настанени близо 100 пациенти. За намерението си мъжът съобщил на спешния телефон 112. Посочил името и възрастта си, както и че е компютърен инженер. Описал бомбата и обяснил, че е военнослужещ – първо на границата на Малко Търново, а после и във военната база Атия. Докато диспечерът на тел.112 го разпитвал, към Здравната каса вече са били изпратени няколко коли на Пето РУП в града.

На мястото полиците действително заварили кола с отворени врати и с включен двигател, както и мъжът. Убедени, че става въпрос за терористичен план униформените повалили мъжа на земята, след което го арестували. Последвал разпит, след който задържания е освободен. От ударите по схватката с ченгетата мъжът е получил комоцио и е откаран в болницата в града.

Самият болен отказва да разкрие самоличността си. Пред медиите обаче проговори съпругата му Виктория, която обясни причините за отчаянието на мъжа си: „От една година живеем в кошмар. Съпругът ми се разболя от диабет, миналата година направи бронхопневмония, наложи се дълго да лежи по болниците. След като се прибра у дома, установиха, че е заразен с вируса Хепатит С, предаващ се само по кръвен път.“ Семейството е убедено, че той се е заразил в болница, но нямат доказателства.

От там-нататък следва и борбата с институциите за достъп до лечение на хепатит С. „Тръгнахме по законовия ред, през много клинични пътеки във Варна и Бургас“, посочва Виктория, като пояснява, че мъжът й е бил включен в списъка на чакащи за новото лечение, поето от НЗОК. „Всяка седмица звъним в Касата в София, а оттам само казват, че комисията продължава да гледа протоколите и че трябва да чакаме. Входящият номер на документите му в София е от 28 септември 2016 г. В първия работен ден след Коледа, 27 декември, отидохме в Бургаския клон, в стая 103, казаха, че още няма движение, да идем на 3 януари. Отидохме, отговорът бе: Не са пристигнали протоколите“, разказва тя. След поредното забавяне мъжът й обаче губи всякаква надежда.

„От 1 януари започна да повтаря, че не може повече да търпи“, изтъква Виктория. „На 3-ти януари отидох да видя възрастните си родители в к-с “Славейков” и се наложи да нощувам там. Последно се чухме с него за лека нощ. Сутринта видях, че ми е пуснал съобщение по телефона, че тази вечер може да умре, но ме обича и да не срамувам от него. Свекърва ми се обади, че колата му я няма пред блока. Започнахме издирване по болници и къде ли още не. Телефонът му не отговаряше. Накрая намерихме колата пред сградата на Здравната каса. Оказа се, че снощи към 3 часа е заплашвал, че ще се взриви, за да му обърнат внимание! Арестували са го и сега се ужасявам от мисълта, че ще го изкарат луд и терорист“, разказва тя. Виктория е убедена, че съпругът й има право да живее и да се лекува, както и всички останали с подобна диагноза.

„Бил е граничар, военен, отличен компютърен специалист е, истински мъж, борещ се за живот в една безправна държава. Моля, ви да ми помогнете като повдигнете въпроса за още 500 болни от Хепатит С, които чакат. Случилото се с нас не бива да остане потулено!“, категорична е Виктория. В заключение посочва, че сега мъжът й е в още по-тежко състояние, отколкото преди отчаяната си постъпка. „Искал е само да бъде чут. Отчаяни сме, обичам го, но не зная как да му помогна“, допълва Виктория.

Досега касата реимбурсираше само две терапии и лекарите сами избираха на коя да се спрат в зависимост от конкретните медицински нужди на болните. От тази година фондът заплаща и трета. Лечението обаче ще се определя по чисто икономически причини, а не по медицински.

 

Заради новите критерии специалистите трябва да сменят и терапията на пациентите, на които вече са я назначили по старите правила. Това означава, че всички болни хора ще получат нови протоколи и лекарства, тъй като първият избор на терапия, който НЗОК е определила, започна да се реимбурсира от тази година.Чакането може да се окаже фатално за някои от болните, които са с напреднало чернодробно увреждане. Българските гастроентеролози изразиха своето притеснение от факта, че според новите критерии на Касата ще трябва да лекуват с нова терапия, с която нямат никакъв опит. Националният консултатнт по гастроентерология проф. Крум Кацаров обясни, че тези критерии не са консултирани с националните консултанти. Според е неясно по какви критерии е определена терапията, която е посочена за първи избор, но те не са медицински и тя не е първи избор в нито един консенсус и по света.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаНаучни публикацииСнимкиИсторияЛечения