Начало Здравна медиа Здравни новини Временно спират от продажба и употреба лекарства за кашлица, съдържащи фенспирид

Временно спират от продажба и употреба лекарства за кашлица, съдържащи фенспирид

Временно спират от продажба и употреба лекарства за кашлица, съдържащи фенспирид - изображение

Лекарства, изписвани против кашлица и съдържащи съставката фенспирид, временно са забранени за употреба и продажба. Решението е на Комитета по безопасност към ЕМА, който препоръчва за момента спиране на разрешенията за употреба на медикаментите, които имат в състава си тази съставка.

Лекарствата са под формата на сироп и таблетки и носят потенциален риск от проблеми със сърдечния ритъм. Те са предназначени за възрастни и деца над 2-годишна възраст за облекчаване на кашлица при белодробни заболявания.

Експертите съветват хората да не приемат медикаменти, съдържащи фенспирид, а ако забележат сред своите лекарства за кашлица такива със съставката, да се допитат до фармацевт или лекар.

В миналото са известни случаи на проблеми със сърдечния ритъм при пациенти, които употребявали такива лекарства. Правени са проучвания върху животни, които показват, че фенспиридът може да увеличава QT интервала при хората. Сега решението за временното спиране на медикаментите се базира на неклинични проучвания.

Лекарствените продукти с фенспирид са позволени в България, Литва, Латвия, Франция, Португалия, Румъния и Полша. Продават се под различни наименования - Еуреспал, Сиресп, които са разпространени в нашата страна, Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal,Fosidial, Kudorp, Рneumorel, Pulneo.

Комитетът за безопасност към ЕМА ще прегледа доказателствата и ще излезе с препоръки за по-нататъшни действия относно лекарствените продукти с фенспирид.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: nazdor.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА