Начало Здравна медиа Здравни новини Все по-малко лекари търсят професионална реализация извън България

Все по-малко лекари търсят професионална реализация извън България

Все по-малко лекари търсят професионална реализация извън България - изображение

Министерството на здравеопазването отбелязва тенденцията по-малко лекари и медицински сестри да търсят професионална реализация извън България. Нараства тенденцията за повече дипломирани лекари да продължават своето медицинско образование за придобиване на специалност в страната. Това стана ясно от пресцентъра на МЗ.

За изминалата 2016 година са издадени 258 удостоверения на български лекари за работа в държави-членки на ЕС. За 2015 г. са издадени 364 броя удостоверения, а за 2014 г. – 414 броя.
Удостоверенията за медицинските сестри за 2016 г. са 181 броя, за 2015 г. – 291 броя, а за 2014 г. – 345 броя.

Министерството на здравеопазването уточнява, че въведените промени в Наредба № 1 от 22.01.2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването са направени, за да се предложат по-добри условия на медицинските специалисти за професионално развитие в страната. Достъпът до специализация бе облекчен чрез отпадане на платената специализация. Самата специализация стана с възможност за целогодишно започване и то на трудов договор, а не по силата на договор за обучение. Специализантите са признати от Касата за първи път през 2016 г. като реален партньор при изпълнение на договорите.

Според новата наредба за изминалата година са зачислени 2092 специализанти. От тях 1668 са новозачислени, а а 424 са прехвърлени от Наредба № 34.

Снимка: kozhatela.ru5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСнимкиТестовеАнкетиФизиологияОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаЛеченияСпециалистиСтатистически проучванияЗаведенияЛичностиВидеоГеография