Начало Здравна медиа Здравни новини Всички държавни и общински болници ще бъдат проверени

Всички държавни и общински болници ще бъдат проверени

Всички държавни и общински болници ще бъдат проверени - изображение

Министерство на здравеопазването и МВР ще извършват повсеместни проверки на всички държавни и общински лечебни заведения, които получават финансиране на НЗОК. Това стана ясно от насрочена пресконференция днес, в която участваха здравния министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров.

Основните причини за проверките са две. Първата е свързана със сигнали за отклоняване на средства за здравни грижи, а втората, че се предоставят повече пари за здраве, а резултатите са на едно и също ниво.

Според здравният министър Ананиев, целта на проверките е да се установи дали се изразходват целесъобразно средствата, предназначени за лечение на български пациенти. Те ще се извършат по определени правила и процедури и ще бъдат без „чадъри“ за конкретни хора.

Главният прокурор Цацаров даде пример с държавна болница, на чиято територия функционира и частна, която обаче дублира функциите на държавната. По думите му този модел на дейност не е нов, но по силата на закона могат да се преследват само неизгодни сделки. Той бе категоричен, че ще бъдат проверени всички договори и всяка индикация за незаконосъобразност ще бъде изпратена на прокуратурата.

Цацаров заяви, че до 16 ноември Икономическа полиция е извършила проверки на 195 държавни и общински болници. Установено е, че голяма част от болниците имат по няколко договора с други здравни заведения, но не всички са незаконосъобразни.

Според нас практиката болница в болница е основен канал за източване на държавните и общински предприятия. Това предполага, че едно общинско или държавното предприятие бавно ще стигне до положение, в което няма да може да покрива задълженията си. Съответно то ще бъде заместено с частно лечебно заведение“, коментира Цацаров.

По думите му най-добрият помощник са гражданите и тези действия и проверки са за тях, за да се ограничат порочните практики, които са в застрашителни размери.

Главният прокурор заяви също, че няма да бъде предоставена никаква информация, свързана с досъдебното производство на прекъснатия от ГРБОП незаконен износ на лекарства за чужбина. Той допълни, че в следващите дни ще бъдат проверени и привлечени като обвиняеми и други лица.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: actualno.com
Снимка: dariknews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноЗдравни съветиИсторияЗаведенияНормативни актовеКомпании и организацииОрганизацииСнимкиИнтервютаКлинични пътекиАптекиЛеченияСпециалистиАнкети