Начало Здравна медиа Здравни новини В НС организираха кръгла маса, посветена на борбата с астмата

В НС организираха кръгла маса, посветена на борбата с астмата

В НС организираха кръгла маса, посветена на борбата с астмата - изображение

Темата на кръглата маса, организирана от дружествата по белодробни болести и алергология и от Асоциацията на боледуващите от астма, беше „Да сведем до нула астматичните пристъпи“. Събитието се проведе в сградата на парламента, тъй като премина под патронажа на здравната парламентарна комисия.

Според проф. Огнян Георгиев от Медицинския университет в София реално хората с астма у нас не са, както посочва официалната статистика, 35 000, а са 85 000. В същото време специалистът подчерта, че българите, страдащи от пристъпи на астма, са облагодетелствани в сравнение с пациентите от другите европейски страни. Причината е, че достъпът им до специалисти и съвременни медикаменти е много по-бърз и лесен.

От своя страна доц. Мария Стаевска от „Александровска“ каза, че само 50% от астматиците имат диагноза. Тя отличи и един от най-сериозните проблеми – симптомите са трудно разпознаваеми в началото и периодът между тяхната поява и поставянето на диагноза е няколко години, което утежнява терапията.

Колегата й от пловдивската Университетска болница „Свети Георги“ доц. Владимир Ходжев насочи вниманието към факта, че астмата продължава да бъде световен здравен проблем – през 2018 г. от заболяването са засегнати 339 000 000 души.

По време на дискусията стана ясно, че заболяването може да бъде контролирано ефективно. За това е нужно инхалаторната терапия да бъде подобрена и да се намали приемът на медикаменти. Експертите подчертаха, че иновативните лекарства рязко понижават необходимостта от престой в болницата, но и ограничават загубата на трудоспособност и преждевременна смърт.

Кръглата маса обедини специалистите по множество въпроси, сред които необходимостта спирометрията и бронходилататорният тест /това са двете изследвания, с които категорично се поставя диагнозата за астма/ да бъдат реимбурсирани от здравната каса.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: prplay.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиИсторияНовиниЛюбопитноВидеоХранене при...Алт. медицинаЗдравни проблемиОрганизацииСнимкиСпециалистиБотаникаКлинични пътекиЛеченияСпорт