Начало Здравна медиа Здравни новини В Румъния отново има много заболели от морбили

В Румъния отново има много заболели от морбили

В Румъния отново има много заболели от морбили - изображение

Морбили отново завладя Румъния, като здравните власти там отчитат по 200 нови случая всяка седмица. Според специалисти причините за високата заболеваемост в северната ни съседка са ниският процент на имунизираните срещу болестта, кампаниите против ваксинациите и миграцията.

Обяснението на ръководителя на лаборатория в Националния институт за инфекциозни болести в столицата Букурещ Александру Рафила е, че бързото разпространение на морбили в страната се дължи на работещите в чужбина румънци. Те се разболяват с различни щамове или имат досег с разновидности на вируса и прибирайки се вкъщи, заразяват околните.

В страната са особено силни и медийните кампании, които известни личности водят срещу ваксините. Това също се счита за фактор, който влияе върху разпространението на болестта. В Румъния имунизацията е на едно от ниските нива в Европа, смята се, че по-малко от 84 на сто от населението е ваксинирано. За сравнение СЗО препоръчва процентът да е 95.

През миналата година от морбили се разболяха десетки хиляди румънци, като смъртните случаи достигнаха до 53. Главният държавен здравен инспектор в България д-р Ангел Кунчев описва симптомите на морбили с висока температура, сълзотечение и обриви. Той съветва хората да избягват да контактуват с болни, които проявяват подобни признаци. По неговите думи най-сигурният метод за предпазване е ваксинирането.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: fleetstreetclinic.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниВидеоЗдравни проблемиИнтервютаЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайл