Начало Здравна медиа Здравни новини Епидемия от морбили в Румъния, в България взимат превантивни мерки

Епидемия от морбили в Румъния, в България взимат превантивни мерки

Епидемия от морбили в Румъния, в България взимат превантивни мерки - изображение

Епидемия от морбили се разпространява в съседна Румъния. Към момента са регистрирани близо 3200 случая на заболяването, сред които 17 жертви. За голям бой заболели се докладва и в Италия – 728 души и Великобритания – 569 души.

За сега не съществува реална заплаха от разпространението на болестта на територията на България. От Министерството на здравеопазването предприемат превантивни мерки срещу заболяването на територията на страната, увериха от Министерството.

Всички Регионални здравни инспекции са уведомени и са получили указания за превантивни мерки за предпазване на населението.

Общопрактикуващите лекари трябва да прегледат имунизационните статуси на пациентите между 13 месеца и 18 години, които подлежат на имунизация срещу морбили. Налага се неимунизираните да се обхваната с една комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.

Всички лекари и медицински лица трябва да насочат внимание си към ранното откриване на признаците на заболяването, както и към бързи действия с диагностика, изолация и лечение.

Морбили е по-известно като дребна шарка, която е силно заразна. Първоначалните симптоми наподобяват грип с възпаление на горните дихателни пътища, усложнено дишане и температура. Характеризира се с обрив по кожата. Разпространява се по въздушно-капков път.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията, в страните от Европейския съюз най-висок интензитет от заболеваемост на морбили се регистрира във възрастта от 1 до 4 години. Поради отлагани ваксинации най-много неимунизирани деца има сред кърмачетата - 98%.

Съобразно българския имунизационен календар поставянето на ваксина срещу морбили, рубеола и паротит е задължително. За предотвратяване на заболяването са нужни две дози. Първата се поставя на 13-месечна възраст, а втората се поставя на 12 години.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Cada Minuto


5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛайфстайлНовиниХранене при...Здравни проблемиИсторияСоциални грижиЛюбопитноБотаникаЛеченияНормативни актовеСпециалисти