Начало Здравна медиа Здравни новини В Русия създават индивидуална ваксина срещу меланома

В Русия създават индивидуална ваксина срещу меланома

В Русия създават индивидуална ваксина срещу меланома - изображение

В Русия започват работа по създаването на индивидуална ваксина срещу меланома, определян като най-агресивния рак на кожата. Синтезираното вещество не позволява повторната поява на тумори.

Предвижда се в края на 2020 г. да започнат клиничните изпитвания върху хора. По темата работят в Националния медицински изследователски център „Н. Н. Блохин“

По-стари проучвания показват, че на късен етап от развитието си туморите имат механизъм, чрез който не могат да бъдат разпознати от имунната система и затова самата тя не ги определя като чужди и не ги унищожава.

Новият подход разкрива уникални мутации, появили се в раковите клетки на конкретен пациент. Познавайки ги, е възможно да бъдат синтезирани неоантигени – протеини, които са същите като тези в туморните клетки, но се различават от протеините в здравите клетки.

След отстраняването на първичния тумор синтезираните неоантигени се поставят на пациента под формата на ваксина, а Т-клетките се учат да реагират. При поява на метастази Т-клетките се свързват с протеините в раковите клетки, разпознават ги и ги унищожават. Заедно с имуностимулиращата терапия този метод би трябвало да не позволи поява на рецидив.

„Тази стратегия е в основата на ваксината, която създаваме“, споделя един от създателите на компанията „Ксивелю“ Юрий Пеков. Тяхна лаборатория изпълнява частта, свързана с биоинформатиката. „В момента създаваме програмата, която предвижда кои антигени да се инжектират на мишките, така че имунните клетки да отговарят за тях. От хиляди потенциални трябва да бъдат избрани двадесет, от които поне няколко ще се свържат с Т-лимфоцитите. До края на октомври този алгоритъм ще бъде готов. Ще бъдат получени и първите неоантигени, които да станат част от ваксината за мишките“, казва още Юри Пеков.

За да се убедят в състоятелността на работната хипотеза учените най-напред ще тестват ваксината върху животни. За тази цел са подготвили мишки с чиста линията C57Bl / 6, чийто геном е почти един и същ. Най-напред ще им присадят клетки с меланоми, за да могат изкуствено да моделират развитието на истински тумор, след което геномът или по-скоро най-важните части от него ще бъдат разчетени. Това се отнася както до здравата, така и до туморната тъкан на всяка мишка. Методът ще позволи да бъде направено сравнение и да се намерят разликите и по този начин ще бъдат избрани най-подходящите кандидати, които ще играят ролята на неоантигени за ваксината.

Самото тестване на ваксината ще бъде осъществено върху други мишки – три групи от по 20 до 30 животни. На първата, контролна, група ще се инжектира само меланом. Във втората, която са нарекли групата за „лечение“ , първо ще инжектират тумор и след това ваксината, за да видят колко са оцелелите като сравнят с контролната. Последната е групата за „профилактика“. На животните в нея първо ще поставят ваксината, а след това меланома.

Ирина Алексеенко, която е ръководител на групата за генна имуноонкотерапия в Института по биоорганична химия на Руската академия на науките припомня, че няколко неоантигенни ваксини против меланом вече са изпитани и върху животни, и върху хора, но повечето от тях се оказали неефикасни.

„През 2015 г бяха публикувани резултатите от първите изпитвания на този вид ваксини, които се проведоха в САЩ върху трима пациенти. Стана ясно, че те са в състояние да влияят върху хода на болестта. През 2017-а изследователи от Германия съобщиха резултатите, след като бяха приложили неоантигенна ваксина на 13 души. След лечението при 9 от тях туморните огнища изчезват напълно и няма рецидив“, разказва Ирина Алексеенко и допълва, че са налице и случаи, когато състоянието на пациента не се подобрява. Ефективността на подобни ваксини, според нея, зависи от това доколко учените са успели да подберат и синтезират правилните неоантигени.

„Успехът на ваксината, разработена от нашите учени, ще зависи и от това доколко са направили правилния избор на неоантигени, които са в състояние да активират имунен отговор срещу тумора“, убедена е Ирина Алексеенко.
Редактор: Гергана Караилиева
Източник: iz.ru
Снимка: melanomam.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛеченияИсторияСоциални грижиВидеоСнимкиАнкетиАлт. медицинаЛайфстайлТестове