Начало Здравна медиа Здравни новини В САЩ одобриха нов медикамент за лечение на Ходжкинов лимфом

В САЩ одобриха нов медикамент за лечение на Ходжкинов лимфом

В САЩ одобриха нов медикамент за лечение на Ходжкинов лимфом - изображение

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата одобри първото от 40 години насам ново лечение за лимфом на Ходжкин за новодиагностицирани пациенти. То представлява част от химиотерапевтичен коктейл и се нарича Adcetris. Дело е на Seattle Genetics Inc. и се очаква медикаментът да донесе продажби от 1 млрд. долара през следващите години.

Коктейлът замества лекарство, което сега се използва при химиотерапията и съчетано в комбинация със стандартни грижи води до потенциално фатална белодробна токсичност. Одобрението на американския регулатор касае Adcetris да се прилага само при пациенти, които са в III или IV фаза на болестта. Поради тази причина акциите на компанията производител паднаха с 1,5%, тъй като много инвеститори се надяваха употребата на медикамента да обхваща по-голям брой страдащи от онкологичното заболяване.

Според Американското сдружение за борба с рака само тази година се очаква да бъдат диагностицирани 8500 души с Ходжкинов лимфом в САЩ. Около половината от новооткритите случаи са в III или IV фаза на този вид рак, засягащ лимфните възли. Лекарството вече има одобрение в Щатите за лечение на други форми на рак на кръвта, както и на пациенти с Ходжкин, които са били трансплантирани със стволови клетки или са преминали вече две химиотерапевтични процедури.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: provisionproton.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияХранене при...ПатологияЛюбопитноКлинични пътекиЛеченияАлт. медицинаБотаникаНовиниСнимкиЗдравни съветиАнкетиСпециалистиНормативни актовеПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиЛайфстайлОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография