Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ Св. Марина – Варна направиха специална кардиооперация за първи път в страната

В УМБАЛ Св. Марина – Варна направиха специална кардиооперация за първи път в страната

В УМБАЛ Св. Марина – Варна направиха специална кардиооперация за първи път в страната - изображение

Във варненската УМБАЛ „Св. Марина“ приложиха за първи път в страната подхода на минимално инвазивен директен коронарен артериален байпас. Чрез него са били оперирани двама пациенти, в състояние на биещо сърце и без употребата на машина „сърце-бял дроб“.

Интервенцията е извършена съвместно от екипа на Клиниката по кардиохирургия начело с доц. д-р Пламен Панайотов и д-р Йено Сзолноки, ръководител на Клиниката по сърдечна, съдова и гръдна хирургия към Военномедицинския институт в Будапеща. Операцията е максимално щадяща за пациента, тъй като се прави минимален разрез от 6-8 см между ребрата му и през него се поставя байпаса. Не се налага разрез на гръдната кост. За да бъде одобрен болният за интервенцията, той се проучва по най-различни критерии, сред които анатомия на коронарните артерии и доколко са стеснени, в какво състояние са белите дробове, аортата и други.

Специалистите определят този метод за бъдещето на кардиохирургията. Д-р Сзолноки смята УМБАЛ „Св. Марина“ за готова да се превърне в референтен център за провеждането на тази иновативна процедура.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеСпециалистиЗаведенияНовиниНаправления в медицинатаИсторияСнимкиЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиМедицински изследванияОрганизацииПсихологияЛеченияКлинични пътекиИнтервютаЛайфстайлОбразованиеСпорт и туризъмАптеки