Начало Здравна медиа Здравни новини В 90% от случаите ракът на устната кухина може да бъде излекуван

В 90% от случаите ракът на устната кухина може да бъде излекуван

В 90% от случаите ракът на устната кухина може да бъде излекуван - изображение

След четири години, посветени на представително изследване на пациенти на възраст над 50 години, д-р Николай Николов е категоричен, че 90 на сто от случаите на рак на устната кухина са лечими, а ранната диагностика е решаваща.

Д-р Николов е асистент в катедрата „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ в пловдивския Медицински университет и докторант във Факултета по дентална медицина, а дисертацията му е посветена именно на този сериозен проблем.

За целта той проучва 1612 души, преминали през отделението по орална патология. При 232 или 14,39% е открит карценом. Над шест милиона души в света всяка година заболяват, а над четири и половина милиона умират. Статистиката показва, че броят на заболелите се увеличава и това е причината пародонтолозите да насочат научния си интерес към проучването на този вид патология, но и да търсят начини за ранна диагностика.

Д-р Николов смята, че когато е намерен навреме, не съществува пречка в 90% от случаите оралният карцином да бъде победен. За съжаление при близо 80 на сто от пациентите той се диагностицира, когато е твърде късно и затова тези хора преживяват средно пет години. В този етап настъпват сериозни нарушения в говора и вида на болния.

Един от проблемите е, че този карцином е в състояние да се появи във всяка част на устата и дори в дисталния край на езика, който прави трудно диагностицирането му в началния период.

В същото време специалистът е категоричен, че съвременните начини за ранна диагностика дават възможност заболяването да бъде открито навреме и пациентът да бъде подложен на адекватно лечение.

Пародонтологът обяснява, че са разработили още няколко техники за диагноза, с които да се повиши качеството на прегледите на оралната лигавица. Изготвени са още и алгоритми за лечението на пациенти.

Всичко това ще бъде прилагано в ръководения от него център, който ще бъде открит след броени дни. Освен изключително високото ниво на техниката, свързана лечението на различни болести, в клиниката има и модерна рентгенова лаборатория с 3D компютърен томограф. В духа на новите технологии всеки пациент ще може да провери в реално време всичко за лечението си чрез своя смартфон и парола за достъп до личния му картон.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mu-plovdiv.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛеченияНовиниСпециалистиИзследванияСнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаКлинични пътекиИсторияЛайфстайлПатологияАнкетиБотаникаФизиологияНормативни актове