Начало Здравна медиа Здравни новини Гръцки учени са открили как да обърнат процеса при жени в менопауза

Гръцки учени са открили как да обърнат процеса при жени в менопауза

Гръцки учени са открили как да обърнат процеса при жени в менопауза - изображение

Гръцки учени твърдят, че са открили как да обърнат процеса при жени в менопауза.

"Смятаме, че е напълно възможно да бъде върнат цикълът при жени в менопауза, включително при такива, които от 5 години вече нямат менструално течение", твърдят специалистите, пояснявайки че ако изводите от изследванията им бъдат потвърдени с още доказателства, откритието ще даде възможност за повишаване фертилността при по-възрастни дами, ще помогне на жени в ранна менопауза да забременяват и ще сведе до минимум здравните проблеми, настъпващи в този толкова деликатен за жената период.

За да обърнат процеса при жените с настъпила менопауза, учените използват кръвна тепария като при рана, която се лекува, за да заздравее по-скоро. Богата на тромбоцити плазма се получава след  центруфугирането на кръв от пациентката. По този начин се изолират молекули, които ускоряват растежа на тъканите и кръвоносните съдове. Всъщност този метод е масово използван за възстановяването на увредена мускулна или костна тъкан, макар и ефективността му да не е съвсем доказана. Константинос Сфакианудис от Клиника "Генезис" в Атина обаче твърди, че тази технология подмладява старите яйчници.

"Откритието ни дава огромна надежда на жените в менопауза, че ще могат да забременеят със своя собствен генетичен материал", категоричен е Сфакианудис. 

Според Роджър Стърми от Медицинското училище "Хъл Йорк" във Великобритания иновативната технология е изключителна възможност, но и дава основание за редица етични въпроси.

Новият метод бе представен на годишната среща на Европейското общество по човешка репродукция и ембриология в Хелзинки.

Д-р Константинос Сфакианудис е специалист по репродуктивно здраве в Клиника "Генезис" в Атина, Гърция.

Снимки: ETHealthworld.com, queen.gr

4.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноТестовеЛайфстайлИсторияСнимкиХранене при...Здравни проблемиФизиологияАлтернативна медицинаБотаникаПсихологияЛечения