Начало Здравна медиа Здравни новини Екип от специалисти помогна на жена с вродена аномалия на невралната тръба да роди здраво дете в УМБАЛ „Софиямед“

Екип от специалисти помогна на жена с вродена аномалия на невралната тръба да роди здраво дете в УМБАЛ „Софиямед“

Екип от специалисти помогна на жена с вродена аномалия на невралната тръба да роди здраво дете в УМБАЛ „Софиямед“ - изображение

В УМБАЛ „Софиямед“ мултидисциплинарен екип от специалисти бил изправен пред много сериозно предизвикателство. Бременна 27-годишна жена с вродена аномалия на невралната тръба роди благодарение на съвместната работа на лекарите момченце, тежащо 2260 г.

В миналото спина бифида често предизвиквала летален изход при малките деца, но днес операцията в ранна детска възраст позволява на пациентите да водят пълноценен живот. Проблемите, с които се сблъскват впоследствие страдащите от заболяването, са аномалии на урогениталния тракт, основно при пикочоотделителната система.

Пациентката до този момент е претърпяла 11 операции, сред които реимплантации на уретерите, изграждане на нов пикочен мехур от тънко черво и премахване на бъбрек заради увреждане. Като дете тя е оперирана в Детска урология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Д-р Георги Кръстев от АГ отделението на „Софиямед“ обяснява, че е необходим мултидисциплинарен подход при такива случаи, тъй като проблемът в забременяването, износването и раждането е комплексен.

При проследяването на бременността на жената участвали акушер-гинеколог, неонатолог, нефролог, кардиолог, уролог и интернист. Това е необходимо, тъй като при такива пациенти съществуват други придружаващи състояния, както и постоянна инфекция на пикочо-отделителната система. Последната може да предизвика преждевременно раждане и да премине към плода.

Раждането също провокирало лекарите да приложат целия си професионализъм. При цезаровото сечение се наложило матката да бъде разрязана корпорално заради новоизградения пикочен мехур на пациентката, който бил разположен там, където обикновено се срязва детеродния орган. Прилагайки този метод на отваряне на матката, специалистите го правят исторически за първи път.

Преди секциото специалистите вливали медикаменти, които да подобрят зрелостта на белия дроб на плода и да го подготвят за преждевременното раждане. След неговото извършване на бял свят се появява момченце с тегло 2260 г. Само едно денонощие било необходимо подпомагане на дишането, но поради забавена адаптация на храносмилателната система се наложило детето да бъде хранено парентерално три дни. Постнаталният период след това бил относително спокоен, коментира д-р Станева, началник на Отделението по неонатология в „Софиямед“.

Специалистите, участвали от началото до края на този сложен и труден случай, изразяват своето задоволство от добре свършената работа. В болницата има лекари от почти всички специалности, които успешно се включват в разрешаването на комплексни медицински ситуации.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: hospitalsofiamed.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниВидеоЗдравни съветиОрганизацииИсторияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиХранене при...ПсихологияСоциални грижиАлт. медицинаИзследванияСпортПроизводителиСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияЛеченияБотаника