Начало Здравна медиа Здравни новини Британски лекари оперираха неродено дете от спина бифида

Британски лекари оперираха неродено дете от спина бифида

Британски лекари оперираха неродено дете от спина бифида - изображение

Британски лекари извършиха сложна и опасна операция на бебе в утробата на майка му. Бетън Симпсън била в 20-та гестационна седмица, когато при извършване на фетална морфология специалистите открили, че плодът, който носи, има спина бифида. Те начертали пред нея три варианта – прекратяване на бременността, раждане на увредено дете или операция.

26-годишната жена избира последната опция и това я превръща в една от четирите бременни във Великобритания, които се подлагат на подобна интервенция. При спина бифида гръбначният стълб и гръбначният мозък не се образуват правилно. Част от невралната тръба не се развива или не се затваря и причинява дефекти в гръбначния стълб или в прешлените. В случая на бебето на Симпсън лекарите прекарали 4 часа в операционната, за да коригират малкия отвор в долната част на гръбначния стълб на бебето. Бъдещата майка била в 24-та гестационна седмица, хирурзите от Университетската болница в Лондон разрязали утробата й и оперирали плода. Доминик Томпсън, неврохирургът, който ръководел интервенцията, коментира, че процедурата не е лека, но перспективата може да бъде много по-добра, когато се направи в по-ранен етап.

Статистиката показва, че спина бифида засяга 4 бебета на 10 000 жени. Недостатъчният прием на фолиева киселина преди и по време на бременността носи голям риск за развиването на заболяването.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: foxnews.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ВидеоНовиниЗдравни съветиОрганизации