Начало Здравна медиа Здравни новини Електронно хапче ще напомня на пациента дали е взел лекарството си

Електронно хапче ще напомня на пациента дали е взел лекарството си

Електронно хапче ще напомня на пациента дали е взел лекарството си - изображение

Първото електронно хапче в света вече е факт. Официално Американската служба за контрол на хранителните продукти и лекарствата разреши то да бъде пуснато на пазара. То показва дали наистина пациентът го е изпил, като по този начин се предотвратява пропускането на прием.

Сензорният микрочип в хапчето е изработен от магнезий, мед и силициев двуокис. Той изпраща сигнал към лепенка, която се поставя на гърдите. Имплантът се задейства, когато влезе в контакт със стомашните сокове и щом предаде нужната информация, се разтваря и преминава през храносмилателната система. Необходимо е лепенката да се сменя всяка седмица.

Данните от микрочипа могат да се изпращат до приложение за мобилен телефон или до лекаря на болния, който получава достъп чрез интернет сайт.

Електронното хапче ще улеснява психично болни или възрастни хора, които често пропускат и забравят да взимат своите лекарства. По този начин те ще си напомнят и ще проверяват дали са изпили хапчетата си. Устройството не е рентабилно в случаите, когато става въпрос за кратък курс на лечение.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicaldaily.com
Снимка: sciencealert.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноСоциални грижиНовиниНормативни актовеИсторияИзследванияСнимкиПроизводителиЛеченияЛайфстайл