Начало Здравна медиа Здравни новини Google разработва хапче, откриващо рака

Google разработва хапче, откриващо рака

Google разработва хапче, откриващо рака - изображение

Google е вече в нашите домове, автомобили и телефони, но скоро може да бъде и в телата ни.

Google X, научната лаборатория на компанията, която вече отговаря за самоуправляващи се коли и височинни балони, сега развива хапче, което може да открие рак и други заболявания.

Хапчето, което е изпълнено с малки наночастици железен оксид, навлизащи в кръвообращението, може да идентифицира раковите клетки чрез биохимични сигнали.

Новото творение ще работи, като "оцветява" заразените клетки, движещи се из тялото. Наночастиците са магнитни, така че устройство, поставящо се на китката, което създава магнитно поле, може да "нарисува" частиците с техните целеви клетки и да ги преброи.

Google е в ранен етап на изследванията, но от компанията казват, че се работи за проактивно откриване, а не за реактивно лечение.

"Всеки тест, за който някога отидете на лекар, ще бъде направен чрез тази система. Това е нашата мечта", каза д-р Андрю Конрад, молекулярен биолог и ръководител на екипа в Google X.

Екипът вече работи по "умни" контактни лещи за измерване на глюкозата в сълзите на пациенти с диабет, както и прибори за хранене, спиращи тремора при болни от паркинсон. Учените смятат, че нанотехнологията може много да подобри медицината.

Правителството на САЩ е инвестирало повече от $20 милиарда за нанотехнологични изследвания през последното десетилетие, една пета от които свързани със здравеопазването.

Идеята на Google за мониторинг на човешките клетки най-вероятно ще срещне отпор от критици, притеснени от досега на компанията в личния живот на хората.

Д-р Конрад твърди, че Google няма да събира и съхранява самите медицински данни, но ще лицензира технологията на други, които да се справят с информацията и нейната сигурност.

"Ние сме изобретателите на технологията, но нямаме намерение да я комерсиализираме. Това не са потребителски устройства, а препоръчителни медицински изделия. Отношенията между лекар и пациент са доста привилегировани и не биха били свързани с Google по никакъв начин", казва още лекарят.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаПатологияАнкетиЛеченияБотаникаФизиологияНормативни актовеИзследванияКлинични пътеки