Начало Здравна медиа Здравни новини Разработиха хапче за лечение на диабет тип 2 с ефекта на стомашен байпас

Разработиха хапче за лечение на диабет тип 2 с ефекта на стомашен байпас

Разработиха хапче за лечение на диабет тип 2 с ефекта на стомашен байпас - изображение

Повечето хора не мислят за диабет тип 2 като за заболяване, което може да се излекува. За някои хора е достатъчно да държат болестта под контрол чрез строг хранителен режим и физическа активност, но при някои не се получава. Затова те предприемат друг метод – поставянето на специален стомашен байпас, който да им помогне да нормализират теглото и стойностите на кръвната захар. Проучване, направено сред 20 000 души с подобно устройство в стомаха си, показва, че 84 на сто от тях обявяват техния диабет тип 2 за излекуван.

Подобна интервенция обаче има своите недостатъци като херния, инфекция, кръвни съсиреци, язви и дори смърт. Затова учените решили да потърсят решение, което да дава същите предимства като стомашния байпас, но без да се налага хората да лягат на операционната маса.

Изследователи от Brigham and Women’s Hospital създали като алтернатива на байпаса съединението LuCI (Luminal Coating of the Intestine). То е на базата на лекарството сукралфат. След като бъде погълнато, хапчето покрива вътрешната обвивка на червата и не им дава възможност да абсорбират хранителни вещества. Резултатите показват, че в рамките на 1 час LuCI понижава покачването на глюкозата след хранене с 47%.

Разработили сме „хирургия в хапче“ като използвахме биоинженерство за формулирането му. То има добри качества на сцепление и може да се прикрепи добре към червата в предклиничен модел. След няколко часа ефектът му се разсейва“, казва един от авторите на разработката Юан Лий.

Хапчето все още не е готово за продажба и в момента учените планират да тестват LuCI върху болни от диабет и затлъстяване плъхове. Ако изпитанията са успешни, един ден лекарството може да осигури добрите постижения на стомашно-байпасната хирургия при болни от диабет тип 2, като не се налага да се подлагат на операция.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: futurism.com
Снимка: type2diabetescontrol.com

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ПатологияИнтервютаСпортВидеоАнкетиДиетиТестовеХрани и ястияИзследванияБотаникаЛеченияОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиЗдравни проблемиСпециалистиАлт. медицинаПсихологияПроизводители