Начало Здравна медиа Здравни новини ЕМА изчисли, че е възможен един случай на рак на 5000 от приемалите валсартан

ЕМА изчисли, че е възможен един случай на рак на 5000 от приемалите валсартан

ЕМА изчисли, че е възможен един случай на рак на 5000 от приемалите валсартан - изображение

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) изчислява, че е възможен един случай на рак на всеки 5000 пациенти, които са приемали всеки ден в продължение на седем години медикаменти с най-голямото количество валсартан (320 mg). Това трябва да се разбира като риска, на който човек е подложен през целия си живот. Изводът е след направена теоретичната съпоставка с проучванията при животните.

Предварителната оценка е въз основа на предположението, че примесът N-нитрозодиметиламин (NDMA) в крайния продукт е в същото количество като в активното вещество.

ЕМА ще даде по-подробна информация за риска от примесите, едва след като получи всички данни. Всички фирми, които са използвали активното вещество от китайската компания за лекарствата, които са произвели, са задължени да направят анализ на мострите и да установят реалното количество NDMA.

Осъществени са и допълнителни проверки от контролни лаборатории на евросъюза.

От агенцията посочват, че не съществува непосредствен риск за пациентите. Отново напомнят, че всички медикаменти са изтеглени са от аптечната мрежа на ЕС.

Като обяснение за появата на примеса NDMA се посочват промените в производствения процес, които китайската компания въвежда преди шест години.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bda.bg
Снимка: rcinet.ca

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНормативни актовеЛюбопитноНовиниЛеченияФизиологияОткритияЛайфстайлЗдравни съветиСпециалистиОрганизацииПроизводителиБотаникаСоциални грижиСпортКлинични пътекиАнкетиИсторияАптекиРецептиНаправления в медицинатаГеография