Начало Здравна медиа Здравни новини Хранителни добавки за отслабване увреждат сериозно сърцето и мозъка

Хранителни добавки за отслабване увреждат сериозно сърцето и мозъка

Хранителни добавки за отслабване увреждат сериозно сърцето и мозъка - изображение

Хранителни добавки за отслабване със съмнително съдържание и забранени вещества се предлагат свободно на пазара у нас и в интернет. Продуктите могат сериозно да увредят сърцето и мозъка на човек, дори някои от тях водят до смърт, информираха от NOVA.

В търсене на варианти за стройна фигура и красиво тяло дамите се принуждават да използват различни медикаменти и варианти. Много от свободно предлаганите препарати с магическо действие и резултати са с опасно доказано действие. Голяма част от тях са спрени от продажба и забранени в Брюксел. Но контролът в интернет е невъзможен. Предлагат се хапчета, чайове, хранителни добавки, гелове и други за перфектна фигура за няколко дни. Медикаментите се рекламират като предпочитани от спортисти за изчистване на мазнини и орелефяване. Бързият ефект на тези продукти се дължи на съставката сибутрамин. Търговците на тези хапчета, гелове и хранителни добавки обикновено не могат да бъдат лесно открити в мрежата.

Активното вещество е забранено в Брюксел още през 2010 г. Всички разрешения за употреба на медикаменти със сибутрамин в състава трябва да бъдат спрени в рамките на Европейския съюз. Основната причина е факта, че ползите не повишават риска от употребата му.

При направена проверка е установено, че хранителни добавки, чайове и хапчета, съдържащи сибутрамин заливат безконтролно интернет пространството. В Агенцията по лекарствата се натъкват на забраненото вещество още през 2014 година при анализ на 25 проби на хранителни добавки от азиатски произход, съдържащи забраненото вещество. От Агенцията обаче се контролират само активните вещества при лекарствата, а не при медикаментите за отслабване. Няма официално регистрирани препарати за отслабване на пазара. Честа практика се оказва, че именно забранените вещества се прикриват зад добавки, където могат да избегнат контрола на агенцията.

Експерти поясняват, че добра и стройна фигура може да се постигне с добър хранителен режим и доста спорт. Хранителните добавки могат да помогнат, но само при съчетание със спорт. При подобни случаи е добре да бъдат проверени и препаратите и търговците, за да се избегнат нежелани последици като увреждане на сърцето, мозъка и други органи на човешкото тяло.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: The Westside Story

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛюбопитноНовиниНормативни актовеФизиологияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСпециалистиПроизводителиОрганизацииБотаникаИсторияХранене при...Клинични пътекиРецептиЛеченияСпортДиетиПсихологияАлт. медицинаТестовеКалкулатори