Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха вещество, което може да обърне процеса на стареене

Учени откриха вещество, което може да обърне процеса на стареене

Учени откриха вещество, което може да обърне процеса на стареене - изображение

Корейски специалисти от Института за наука и технология в Даегу са открили вещество, което може да обърне процеса на стареене.

Стареенето е процес, при който клетките намаляват своята способност на делене и растеж. Това води до влошаване на организма и редица сенилни заболявания.

Подмладяването е истинско предизвикателство за биолози, които от години се стараят да идентифицират различни механизми и вещества, които да контролират процеса на стареене.

Лизозомите са вътреклетъчни органели, които са отговорни за автофагията. Това е метод за разграждане, рециклиране на клетъчните компоненти, както и за разлагането на биополимери като липидите и протеините в клетката.

При деградация на лизозомите обаче се стига до клетъчно стареене чрез натрупване на биополимери, които трябва да се отстранят от клетките. Ако не се отстранят повредените компоненти се получава натрупване и това води до влошаване на обмяната на веществата.

Корейските учени са потвърдили, че понижаването на активността на лизозомите с последвало състаряване не клетките, се свързва с процеса на присъединяване на фосфорната група на протеина ATM. Става въпрос за сератин/треонин киназа с ензим под названието вакуоларна АТФ-аза.

Експертите за първи път в света правят експеримент с клетъчна култура, при която установяват, че съединението KU-60019 блокира ATM. По този начин се намалява нивото на фосфорилизиране и се възстановяван функциите на застаряващите клетки.

"Значението и влиянието на това проучване е, че е възможно да се обърне възстановяването на стареене на клетките чрез инхибиране и възстановяване на деградацията на функцията на лизозомите", коментира професор Park SangChul, автор на изследването.

Предстоят тестове върху животни, модели организми, които бързо стареят. С това специалистите искат да определят продължителността на живот на хората, посредством приемането на медикамент от веществото.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Mendoza Post


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛайфстайлОткритияНормативни актовеФизиологияСнимкиХрани и ястияЗдравни съветиСпециалистиПроизводителиОрганизацииБотаникаПсихологияСоциални грижиСпортИсторияРецептиХранене при...Алтернативна медицина